Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un avion care lupta împotriva incendiilor de vegetație din Grecia s-a prăbușit

Un avion bombardier de apă Canadair cu cel puţin două persoane la bord s-a prăbuşit în timp ce acţiona pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie în Grecia.

Incidentul a avut loc pe insula Evia (sud), a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al pompierilor din această ţară, Yannis Artopios.

''Un avion Canadair grec cu cel puţin două persoane la bord s-a prăbuşit în apropiere de Platanisto (sat din Evia)'', a declarat purtătorul de cuvânt, în contextul în care Grecia este afectată de incendii şi temperaturi caniculare de peste zece zile.

Deocamdată nu este clar dacă piloţii au supravieţuit accidentului, scrie şi DPA.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avertizat că vor urma zile dificile, incendiile distrugând case și forțând evacuarea a mii de turiști de pe insula Rodos.

Pompierii nu au oferit mai multe detalii despre accident. Radiodifuzorul de stat ERT a prezentat imagini cu avionul care arunca apă peste un incendiu, apoi se prăbușește pe un deal și izbucnește în flăcări. Aceasta a precizat că accidentul a avut loc deasupra orașului Karystos de pe insula Evia, la est de Atena.

Rodos, una dintre cele mai mari insule ale Greciei, se numără printre principalele destinații estivale ale acesteia, atrăgând aproximativ 1,5 milioane de turiști străini în lunile de vară.

Aproximativ 20.000 de persoane au fost nevoite să părăsească casele și hotelurile din Rodos în weekend, în timp ce infernul s-a extins și a ajuns în stațiunile de coastă din sud-estul insulei pline de verdeață, după ce a carbonizat terenuri, a ucis animale și a avariat clădiri.

După ce, în 2018, un incendiu în orașul Mati, situat la malul mării, la est de Atena, a ucis 104 persoane, Grecia a adoptat o abordare mai proactivă în ceea ce privește evacuările. Dar criticii spun că nu și-a îmbunătățit capacitatea de a stinge incendiile care sunt frecvente vara, deși mai intense în timpul valului de căldură din acest an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE