Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică: Prețul gazului în Europa scade sub 100 euro/MWh, pentru prima dată de la jumătatea lunii iunie

Publicat de: Euronews

Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub 100 de euro pe megawatt-oră pentru prima dată de la jumătatea lunii iunie, în condițiile în care vremea blândă de toamnă a domolit cererea, iar instalațiile de stocare au ajuns aproape de capacitatea totală.

Nu este clar cât va dura scăderea prețurilor la gaz

La sfârșitul zilei de luni,Mecanismul Olandez de Transfer al Titlurilor de Proprietate (TTF),principalul centru de tranzacționare din Europa, a închis la 99,17 euro pe megawatt-oră (MWh). Marți dimineața a arătat o tendință similară, prețurile oscilând în jurul valorii de 95 EUR MWh.

Deși prețurile rămân excepțional de ridicate, vestea oferă o oarecare ușurare pentru consumatorii aflați în situații de stres financiar.

Prețurile angro au un impact direct asupra prețului pe care gospodăriile și companiile îl plătesc în fiecare lună. Aceste facturi finale conțin, de asemenea, costuri suplimentare legate de întreținerea rețelei, taxe și tarife operaționale.

Ultima dată când prețul gazelor a scăzut sub pragul de 100 EUR MWh a fost la jumătatea lunii iunie. Prețurile au crescut apoi într-un ritm pronunțat, deoarece guvernele s-au grăbit să umple depozitele subterane de gaze, iar manipularea livrărilor de către Rusia a alimentat speculațiile.

Capacitatea medie de stocare a UE este acum de 93%, ceea ce înseamnă că guvernele nu mai trebuie să cumpere atât de mult gaz de rezervă ca în lunile anterioare. În același timp, producția industrială și consumul de consum sunt limitate din cauza facturilor ridicate la energie, ceea ce duce la o scădere a cererii și, în consecință, la o scădere a prețurilor.

Criza energetică rămâne o prioritate pe agenda UE

Oficialii UE se tem că o iarnă mai rece decât de obicei va alimenta cererea de energie electrică și de încălzire, va duce prețurile la niveluri nesustenabile și va agrava recesiunea economică. Contractele pentru lunile următoare au indicat prețuri mult peste pragul de 100 EUR MWh.

Săptămâna trecută, problema plafonării prețurilor a fost în centrul atenției Consiliului European de la Bruxelles. La finalul reuniunii, liderii au dat undă verde Comisiei Europene pentru a propune un mecanism care să limiteze cazurile extreme de speculații și volatilitate în cadrul TTF.

Cu toate acestea, acest instrument nu va fi un plafon de preț larg, așa cum au cerut unele țări UE, ci va acționa ca un plafon de urgență.

„A sosit momentul. Este important să acționăm cu un semnal clar că suntem dispuși să fim parteneri de încredere pe piață, dar nu la orice preț,” a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În paralel, Comisia lucrează la un centru de tranzacționare separat, distinct, doar pentru gazele naturale lichefiate (GNL). Executivul susține că TTF este influențat în mod excesiv de suișurile și coborâșurile fluxurilor de gaze prin conducte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE