Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză de personal în domeniul HoReCa. Angajații din domeniu s-au îndreptat spre alte joburi mai bine plătite

Este criză de personal în domeniul HoReCa. După doi ani de pandemie, angajații care au activat în acest domeniu au ales să se îndrepte spre alte joburi mai stabile și mai bine plătite. Mai este puțin până la începerea sezonului de iarnă, iar hotelierii de la munte fac orice să găsească angajați.

Deficitul din domeniu este de ordinul zecilor de mii de oameni

Unii manageri au apelat chiar la angajați străini, ca să fie siguri că fac față. Deficitul din domeniu este de ordinul zecilor de mii de oameni.

Rohit are 33 de ani și este unul dintre angajații străini ai unui hotel din Poiana Brașov. El și încă nouă indieni au fost aduși să se ocupe de curățenie și ospătărie.

Rohit Parajapati, angajat în domeniu hotelier: „Sunt indian și îmi place aici, în România. Am venit aici în 2019, pentru că îmi place acest job, în departamentul de curățenie și îngrijire, și vreau să rămân aici. M-am acomodat bine, hotelul ne-a dat o vilă în care locuim 10 indieni acolo și condițiile sunt bune, bucătăria românească este bună, totul e bine.”

Bianca Socol, manager în cadrul unui hotel din Poiana Brașov: „Ne-au venit forțe proaspete din India, în principal. Avem colegi atât pe partea de housekeeping, cât și pe partea de restaurant. Numărul este în continuă creștere, suntem încă în proces de recrutare, mai ales că vine perioada de sărbători și vrem ca echipa să fie completă.”

Eliberarea permiselor de muncă pentru salariații din afara UE poate dura de la câteva luni la un an

Deficitul de personal din ultimii ani s-a ridicat chiar și la 15-20% pe unele domenii de activitate. Reprezentanții industriei ospitalității spun, însă, că nu pot angaja suficienți străini, din cauza birocrației. Eliberarea permiselor de muncă pentru salariații din afara UE poate dura de la câteva luni la un an. În aceste condiții, angajatorii încearcă să îi atragă pe români să lucreze în domeniul HoReCa prin diferite stimulente, oferite chiar în fiecare lună.

George Roșca, manager hotel în Poiana Brașov: „Avem și un fond de bonusuri, avem și niște prime, care se primesc lunar, dar nu este suficient. Într-adevăr avem un deficit foarte mare, zic eu, în România, pe partea de restaurant. Cea mai mare criză putem spune că este pe ospătari. În ultimii doi ani putem spune că am avut undeva la 15% deficit de personal, în continuare avem. E foarte greu să găsim în turism angajați.”

Hotelierii își spun speranțele și în târgurile organizate de Agenția Pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Liliana Dragomir, director AJOFM Brașov: „Angajatorii desigur că au venit cu ofertă de locuri de muncă în acest de domeniu, dar aș putea spune că se confruntă cu o mare criză, având în vedere că pe perioada pandemiei, perioada post-pandemie, având în vedere criza din Ucraina, criza energetică, iată că angajații nu au mai avut siguranța locului de muncă și s-au îndreptat spre alte domenii de activitate, mai sigure.”

Statul organizează anual cursuri de pregătire în domeniul HoReCa

Anual, statul organizează cursuri de pregătire în domeniul HoReCa, dar cererea de angajați depășește cu mult necesarul firmelor din domeniu.

Liliana Dragomir, director AJOFM Brașov: „Am avut organizate trei cursuri de formare profesională. S-au îndreptat din persoanele înregistrate în evidențele noastre, s-au înscris la aceste cursuri, dar iată că numărul acestor absolvenți este mult, mult prea mic, față de necesarul persoanelor din domeniul HoReCa.”

Sectorul HoReCa ar avea nevoie de un plus de aproximativ 50.000 de angajați. Datele oficiale arată că numărul salariaților din România a scăzut, anul trecut, pentru prima dată, sub pragul de patru milioane. HoReCa şi construcţiile au înregistrat cele mai mari scăderi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE