Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cristina Pîrv, fosta mare voleibalistă, antrenează zeci de fete la Cluj. Academie pentru viitoare campioane

Cea mai titrată voleibalistă a României s-a întors acasă după 27 de ani petrecuți în străinătate, ca să-i învețe și pe alții să ajungă pe primul loc. Cristina Pîrv a fost desemnată de două ori cea mai bună jucătoare la Campionatul European de Volei. Acum și-a deschis o academie din dorința de a înapoia voleiului românesc ceea ce acesta i-a oferit, cum ea însăși spune în prezentarea de pe site, academie în care le arată tinerelor jucătoare drumul spre marea performanță.

”Ascultați foarte bine ce zice antrenorul și să aplicați cât mai repede. La meci nu trebuie să mai gândești că tu deja ai automatizat în mintea ta mișcarea, mișcarea în teren, cine e în dreapta, stânga”

-Cristina Pîrv, fostă voleibalistă

Academia de Volei „Pîrv 11” a fost deschisă în 2019. Deși Cristina s-a simțit mai degrabă descurajată de atitudinea celor din jur, a crezut cu adevărat că tinerii de aici își doresc să facă sport.

Cristina Pîv, fostă voleibalistă: ”Eu mă duc foarte mult pe feelingul meu. Întotdeauna a fost bine. Clar că la început a fost mai greu, aveam doar 50 de copii, iar la un moment dat, eram prin septembrie, le-am spus antrenoarelor, până în decembrie o să avem 100 de copii. Și nu am făcut niciun fel de publicitate, doar din gură în gură.”

200 de tinere se antrenează la academia Cristinei Pîrv

După patru ani, azi adună pe teren 200 de fete pasionate de volei. Deși meciurile sunt intense, pentru ele cel mai mult contează sentimentul că aparțin unei echipe. Au început deja să joace la turnee și vor să fie cele mai bune. Catinca a început să joace volei în urmă cu un an și jumătate, încurajată de prietenele ei care jucau deja. Echipa i-a devenit acum familie.

Reporter: ”Ce v-a făcut să veniți aici?”

Catinca: ”Păi, am vrut să fac un sport, să simt că fac parte din ceva și să evoluez.”

”Am avut câteva faze de meci care chiar au ținut și au fost interesante MUSCA 02.38 Păi, adică încercăm să facem câte 3 pase, preluare - pasă - atac, încercăm să prindem mingea, să avem grijă să nu cadă, pase înalte.”

S-a întors acasă, dar s-a lovit de birocrație

Cristina Pîrv s-a întors acasă și pentru că și-a dorit să le arate și copiilor ei țara în care s-a născut și a crescut.

Cristina Pîrv, fostă voleibalistă: ”Aveam nevoie să mă conectez cu rădăcinile mele. Brazilia, de exemplu, e o țară foarte frumoasă, în Brazilia am stat ultima dată și copiii mei s-au născut în Brazilia. Am doi copii, Nicole și Patrick, 19 și 15 ani. Dar este o țară destul de periculoasă, este foarte frumoasă, dar este o țară periculoasă. Iar la mine în țară, în România, nu am simțit pericolul și nu am simțit greutatea să ies pe stradă, de exemplu.”

Dar a simțit birocrația și lipsa de ajutor din partea autorităților. S-a văzut nevoită să pună punct unei echipe de volei pe care a înființat-o la Turda tocmai pentru că nu a găsit suficiente resurse și ajutor din partea statului.

Cristina Pîrv, fostă voleibalistă: ”Sportul este o altă formă de educație, dar eu tot timpul spun că de sus vine. Autoritățile trebuie să facă ceva, în școli să se pună baza pe educație fizică, să fie mai serioasă ora de educație fizică. Cum am trăit în Italia, Brazilia, în State (n.r. SUA) am fost foarte mult, toate facultățile nu te acceptă dacă nu faci un sport de high level și invers. Nu poți să te duci să faci numai sport fără să fii un student foarte bun. Deci școala și sportul merg pe aceeași linie.”

Sunt deja cinci ani de când s-a întors acasă, dar planurile de viitor ale Cristinei Pîrv sunt abia la început.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE