Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea cuplului din Iași care s-a întors în România după 20 de ani și a deschis o afacere prosperă cu produse tradiționale

Gustul copilăriei nu se uită niciodată, iar dacă la el se adaugă rețetele bunicii atunci produsele tradiționale sunt amintiri care dăinuiesc în timp. Din dragoste pentru bunicii care l-au crescut și din dorința de a-și hrăni sanătos cei doi copii, un ieșean a deschis o afacere locală care trece de granițe. Slănină, pastramă, carnați, tobă sunt câteva dintre preparatele care ies din mica fabrică. A lucrat aproape două decenii în străinătate, iar la mai puțin de doi ani de la întoarcere a obținut trei atestate pentru produse tradiționale.

Marius Dorobanțu, producător local: ”Când am plecat în Italia, ca tot românul, eram tânăr, aveam 27 de ani, am zis că mă duc, fac 50 de mii de euro, vin acasă, îmi fac o casă și am terminat. Săracii 50 de mii de euro s-au făcut de mai multe ori și nu am mai reușit să mă întorc.”

A reușit însă după aproape două decenii de lucrat în Italia. Marius Dorobanțu este din Iași, iar în urmă cu trei ani a revenit acasă. Și nu oricum, ci cu o mică fabrică în care face produse tradiționale românești.

Marius Dorobanțu, producător local: ”Aici avem carne pentru cârnați. O să trebuiască să cântărim ca să știm să dăm condimente.”

Marius a învățat rețetele de la bunică, soția sa - de la el

Carnea este pusă în mașina de tocat, iar apoi se condimentează cu sare, piper și usturoi. Totul trebuie să fie simplu, gustos, natural. Rețete învățate de la bunica.

Marius Dorobanțu, producător local: ”Eu am fost crescut de bunici. Bunica, fiind bătrână, îmi spunea tot timpul să o ajut. Se vede că mi-a prins bine. În viață nu se știe niciodată de ce o să faci, de ce o sa ai nevoie. E bine să înveți tot timpul.”

Nimic nu e întâmplător. La fel cum nici cursurile de calculatoare făcute în România înainte de anii 2000 nu s-au dovedit a fi degeaba. Ceva timp mai târziu, după mai multe încercări, în Italia a ajuns să învețe și să lucreze în automatizări.

Marius Dorobanțu, producător local: ”În 2007, când am intrat în Uniunea Europeană, am zis, stai puțin. Dacă tot mă cer toți...mi-am făcut firmă în România și am început să lucrez eu. Am avut un maxim de șapte angajați. Te saturi de drumuri. Am zis să vin acasă. Vin acasă ce pot să fac? Cu automatizările la noi cam greu în Iași.”

Așa a ajuns la visul de a face preparate tradiționale românești. A găsit o firmă de consultanță și la trei ani de la depunerea dosarului a obținut fonduri europene ca să înființeze o fabrică. 230 de mii de euro fără TVA a fost investiția, jumătate fiind fonduri nerambursabile.

Oana Dorobanțu, soția lui Marius Dorobanțu: ”Asta ne-am propus să facem și am făcut asta. Nu ne-am gândit la altceva.”

Marius Dorobanțu, producător local: ”Am luat-o de la zero. Aici nu era nimic. Era pământ, câmp. Am făcut clădirea, am adus utilajele.”

Acum are 18 produse din carne pe ”meniu”. În fabrică miroase a Crăciun în fiecare zi. Slănina și toba sunt printre cele mai căutate.

Oana Dorobanțu, soția lui Marius Dorobanțu: ”Acum pregătim stomacele pentru Crăciun ca să facem tobă. Foarte căutată și ele au fost curățate în prealabil și acum noi le coasem, după le spălăm, pregătim compoziția, le umplem.”

Dacă Marius a învățat de la bunica sa cum se pregătesc preparatele, soția sa a învățat de la el.

Oana Dorobanțu, soția lui Marius Dorobanțu: ”Nu am făcut niciodată. Când eram acasă, nu. Nici măcar nu știam să curăț stomacul. Am învățat de la soțul meu. Facem cu drag ce facem. Cel mai bine e acasă.”

Produse atestate tradițional

La trei ani de la deschiderea afacerii au trei produse atestate tradițional și unul în curs de atestare. Unul dintre cele atestate este cârnatul clasic care are doar sare, piper și usturoi.

Marius Dorobanțu, producător local: ”Al doilea produs atestat tradițional este pastrama care zicem noi e mai deosebită. E o pastramă fără usturoi. Numai cimbru și piper. Al treilea produs atestat tradițional este costița de porc. Costița e clasicul: sare, piper, usturoi, foi de dafin.”

Toba este în curs de atestare. Produsele se vând atât la fabrică, cât și la magazine partenere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE