Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu. După lovitura din Liban, liderul Hezbollah a amenințat Israelul că va riposta

Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu. Armata israeliană și-a concentrat mai multe trupe la granița cu Libanul, după ce adjunctul organizației Hamas a fost eliminat printr-o lovitură aeriană în suburbiile Beirutului. La o zi după atac, liderul Hezbollah a promis să riposteze oricărei lovituri israeliene. De la începutul războiului în Orientul Mijlociu, Hezbollah și Tel Avivului au făcut schimb de focuri aproape zilnic peste granița israeliano-libaneză.

Forțele de apărare israeliene rămân în stare de alertă maximă pentru o eventuală escaladare a conflictului cu gruparea militantă Hezbollah, care operează în Liban. 

Herzi Halevi, șeful statului major al armatei israeliene: ”După părerea mea, suntem foarte pregătiți în nord. Vizitez des această zonă. Și cred că pregătirea soldaților este la cel mai înalt nivel. Mai întâi de toate, privim înainte, vom schimba apărarea de rutină. Vom menține, cel puțin în următorul an, mai multe forțe la frontiere și vom ajunge la un nivel de apărare mult mai puternic.” 

La 24 de ore de la bombardamentul din Beirut, liderul Hezbollah a declarat că Israelul nu va rămâne nepedepsit după moartea liderului Hamas, Saleh Al-Arouri. 

Sayyed Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah: ”În ceea ce privește incidentul de ieri, rezistența a promis, în circumstanțe diferite, că nu există un război (cu Libanul n.r.) sau schimbări în ecuațiile conflictului, dar acest lucru nu va schimba promisiunea. Crima de ieri este o crimă majoră și gravă care nu poate fi tolerată. Nu este nevoie de prea multe discuții. Așa cum am mai spus, această crimă gravă nu va rămâne fără niciun răspuns și fără pedeapsă. Repet, nu va rămâne fără răspuns și fără pedeapsă.”

Bombardamente și în sudul Fâșiei Gaza

Între timp, luptele grele continuă și în centrul și sudul Fâșiei Gaza. 

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: ”În Gaza, în Khan Younis, forțele noastre continuă să opereze în subteran. Este o operațiune care necesită timp din motive de siguranță a forțelor noastre și, de asemenea, pentru că folosim mijloace clasificate. Nu trebuie să dezvăluim inamicului metodele noastre de luptă, această operațiune va lua timp și o vom face temeinic în Khan Younis până când vom ajunge în toate locurile unde trebuie să ajungem. Aceasta este lupta împotriva teroriștilor atât în subteran, cât și la suprafață.” 

De la începutul războiului în Fâșia Gaza, cel puțin 22.000 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene, potrivit Ministerului Sănătății, controlat de gruparea Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE