Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Corespondent Euronews la Bruxelles despre urmările deciziei privind Ungaria: „Poziția Comisiei Europene este decisivă și fermă”

Publicat de: Euronews

Ungaria nu s-a descurcat în realizarea reformelor asumate. Astfel, Comisia Europeană a propus ca o finanțare de 7,5 miliarde de euro destinată Ungariei să fie suspendată. Rezultatele unei evaluări făcute de Comisia Europeană a arătat că Ungaria nu a făcut progrese suficiente, mai ales în ceea ce ține lupta anticorupție. László Arató, corespondent Euronews la Bruxelles, a vorbit despre urmările acestei decizii.

Care sunt efectele acestei decizii pentru Ungaria? Ar trebui să ne așteptăm la o schimbare de poziție la Budapesta?

„Nu cred că acest lucru se va întâmpla. Cred că această decizie este una pozitivă pentru Ungaria pentru că nu a existat încă un acord. După cum am văzut cu toții, guvernul a încercat să schimbe acest angajament. Principala schimbare de atitudine ar fi ca Ungaria să se alăture procuraturii europene, dar nu cred că acest lucru se va întâmpla. Marea diferență este că poziția Comisiei Europene este decisivă și fermă. Depinde de presiunea pe care această decizie o va avea asupra statelor membre UE,” a explicat László Arató.

Ungaria, opoziție privind sancțiunile împotriva Rusiei

Consiliul, care reprezintă cele 27 de țări ale blocului comunitar, are termen până la 19 decembrie pentru a lua o decizie pe baza propunerii Comisiei Europene, care a fost prezentată în contextul în care Ungaria continuă să blocheze decizii cruciale ale UE, cum ar fi acordarea unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro Ucrainei și un acord fiscal global.

Executivul european a ales în cele din urmă fermitatea împotriva liderului naţionalist. În ciuda „şantajului” de care acesta din urmă este acuzat, Budapesta blocând mai multe dosare europene.

Ungaria - care neagă orice legătură între aceste blocaje şi chestiunea fondurilor europene - se opune, de asemenea, unor noi sancţiuni împotriva Rusiei cu care menţine legături şi rămâne singura ţară din NATO alături de Turcia care nu a ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această alianţă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE