Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Constatarea amiabilă, disponibilă online. Cum se folosește aplicația și care sunt regulile pe care șoferii implicați trebuie să le cunoască

Conducătorii auto vor avea acces începând de luni la o aplicație prin care vor putea completa în format electronic constatarea amiabilă de accident.

Aplicația, care se numește „Amiabila”, are și un site de prezentare, în care este descris cum va funcționa.

Șoferii care sunt implicați în accident trebuie să completeze toate datele pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Prin intermediul acestui instrument, se poate poate completa documentul de comun acord, la final fiind posibila trimiterea actelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.

Cum va funcționa aplicația în 10 pași simpli

1. Descarcă aplicația

2. Îți creezi un cont de utilizator în aplicație (user email sau numar de telefon + parola)

3. Apasă butonul „adaugă constatare”, care se găsește în secțiunea „Constatări”.

4. Completează datele personale: poți fotografia Cartea de Identitate, iar aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR)

5. Completează datele privind momentul accidentului: aplicația dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrescut accidentul în cazul în care nu știi adresa.

6. Selectează daunele provocate: poți selecta direcția impactului, cât și avariile suferite de vehicul

7. Costruiește circumstanțele accidentului: împrejurările selectate (vehicul staționat; vehicul oprit; la momentul plecării; deschizând portiera; la momentul opririi; ieșind dintr-o parcare etc. ) generează construcția schițelor. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.

8. Completează datele vehiculului B: conducătorul vehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibila trimiterea documentelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.

9. În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întâmple.

10. Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asigurătorilor RCA ai celor doi conducători implicați în accident.

ASF anunță că reglementarea vine în sprijinul celor implicați în accident, în număr de sute de mii anual.

Conform noilor reglementări, “în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE