Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul și Parlamentul European: Acord privind subvențiile străine care denaturează piața internă

Consiliul şi Parlamentul European au ajuns joi la un acord politic provizoriu cu privire la Regulamentul privind subvenţiile străine care denaturează piaţa internă, informează Agerpres.

„Suveranitatea economică depinde de două principii-cheie: investiţii şi protecţie. Acordul la care s-a ajuns cu privire la acest nou instrument va permite combaterea concurenţei neloiale din partea ţărilor care acordă subvenţii masive industriei lor. Acesta este un pas important către protejarea intereselor noastre economice,” a declarat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.

Comisia Europeană, instrumente de investigare

Acest regulament urmăreşte să remedieze denaturările create de subvenţiile acordate de ţări terţe unor întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa unică a UE. Acesta stabileşte un cadru cuprinzător pentru examinarea de către Comisie a oricărei activităţi economice care beneficiază de o subvenţie acordată de o ţară terţă pe piaţa internă. Astfel, regulamentul urmăreşte să restabilească concurenţa loială între toate întreprinderile, europene şi non-europene, care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa internă.

Comisia Europeană va fi împuternicită să investigheze contribuţiile financiare acordate de autorităţile publice ale unei ţări din afara UE întreprinderilor care desfăşoară o activitate economică în UE prin intermediul a trei instrumente: două instrumente de aprobare prealabilă - pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile pentru cele mai mari fuziuni şi oferte în domeniul achiziţiilor publice la scară largă; un instrument general de investigare a pieţei pentru a investiga toate celelalte situaţii de pe piaţă şi fuziunile şi procedurile de achiziţii publice cu valoare mai mică.

Colegiuitorii au decis să menţină pragurile de notificare propuse de Comisie pentru fuziuni şi procedurile de achiziţii publice: 500 de milioane euro pentru fuziuni; 250 de milioane euro pentru procedurile de achiziţii publice.

De asemenea, Comisia Europeană va avea dreptul de a investiga subvenţiile acordate cu până la cinci ani înainte de intrarea în vigoare a regulamentului şi care denaturează piaţa internă după intrarea sa în vigoare.

Ce se întâmplă cu întreprinderile care nu respectă noile reglementări?

În cazul în care o întreprindere nu respectă obligaţia de notificare a unei concentrări subvenţionate sau a unei contribuţii financiare, în contextul procedurilor de achiziţii publice care ating pragurile stabilite, Comisia va putea impune amenzi şi examina tranzacţia ca şi cum ar fi fost notificată.

La fel ca în cazul cadrului UE de control al ajutoarelor de stat, dacă Comisia stabileşte existenţa unei subvenţii străine care denaturează concurenţa, aceasta va aplica un test comparativ. Acesta este un instrument de evaluare a echilibrului dintre efectele pozitive şi cele negative ale unei subvenţii străine. Atunci când efectele negative le depăşesc pe cele pozitive, Comisia va avea competenţa de a impune măsuri reparatorii sau de a accepta angajamente asumate de întreprinderile în cauză pentru a remedia denaturarea.

Acordul provizoriu încheiat joi va trebui să fie aprobat de Consiliu şi de Parlamentul European. În ceea ce priveşte Consiliul, acordul politic provizoriu va fi supus aprobării de către Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (Coreper), înainte de a trece prin etapele formale ale procedurii de adoptare. Regulamentul va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE