Conflictul Pakistan - India, prin ochii unei jurnaliste pakistaneze. De unde a pornit disputa dintre două puteri nucleare

Conflictul dintre Pakistan și India riscă să degenereze, iar îngrijorările sunt cu atât mai mari cu cât ambele țări sunt puteri nucleare. Între timp, Pakistanul a reacționat după loviturile Indiei, iar premierul de la Islamabad spune că forțele armate au intervenit prompt după atacurile indienilor din regiunea Kashmir și au eliminat cinci avioane ale Indiei, printre care și trei franceze, de tip Rafale.

De cealaltă parte, guvernul Indiei susține că a vizat doar tabere de teroriști, însă pakistanezii spun că au fost uciși peste 30 de civili, printre care femei și copii.

Unul dintre atacuri a avut loc la câteva sute de kilometri de locul unde locuiește jurnalista pakistaneză Ayesha Noor Iqbal, care a povestit, la Euronews, cum vede ea acest conflict.

Conflictul India - Pakistan, prin ochii unei jurnaliste pakistaneze

Ayesha Noor Iqbal, jurnalistă din Pakistan: „Suntem în siguranță acum. Prin represalii, premierul spune că, în ultimele 48 de ore, am experimentat o perioadă tulbure care a fost destul de înfricoșătoare pentru mulți dintre noi. În ultimele 48 de ore au existat mai mute atacuri asupra mai multor orașe care fac parte din nordul Pakistanului. Apoi avem și Punjab, care a fost atacat.

De asemenea, noaptea trecută, au fost alte atacuri care au avut loc la frontiera cu India, exact în partea nordică, unde locuiesc eu. Acum, încercăm să pregătim o stategie. Noi nu ne-am dorit niciodată război, dar sigur că Pakistanul știe cum să aibă represalii atunci când suntem confruntați, când suntem în fața unei situații ca aceasta, vă asigur că Pakistanul știe cum să reacționeze. Așteptăm momentul potrivit, strategia potrivită și, în următoarele ore, cred că vor exista represalii din partea noastră."

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: „Înțeleg că natura acestui răspuns va depinde de ceea ce vecinii voștri vor reuși să negocieze. Ne-ați putea explica dacă așteptați o escaladare a conflictului în regiune?"

Ayesha Noor Iqbal, jurnalistă din Pakistan: „Desigur, este un timp în care Pakistanul trebuie să reacționeze. Nu este dorința mea, dar sigur că, atunci când suveranitatea unei națiuni a fost atacată, când cineva încearcă să pătrundă peste zona de securitate, cu siguranță că vom reacționa. Din acest motiv, vor exista represalii și va exista o situație care va reprezenta o escaladare.

Cele două țări sunt puterni nucleare, iar un atac nucrear ar fi o situație alarmantă. Atunci când două puteri nucleare sunt față în față, într-o asemenea situație, asta reprezintă o situație critică periculoasă pentru întreaga regiune. Cred că, pentru moment, nici India, nici Pakistan nu și-ar dori ca această escaladare să ajungă în punctul în care o asemenea situație nucleară ar putea deveni realitate. Dar nu cred că acest lucru ar trebui utilizat de ambele părți.

Avem acest tratat cu privire la apă, care spune că un curs de apă este controlat de ambele țări. Dar sursa acestui râu este în India și, în fiecare anotimp, apa curge în Pakistan, iar India a spus că va opri acea curgere de apă, ceea ce este alarmant pentru pakistanezi. Cred că acestea sunt modalitățile prin care acest război ar putea escalada. Nu pot vedea în viitor, nu pot spune unde va merge, dar așa a început acest război, din punctul zero. Cred că acestea sunt lucrurile care vor defini conflictul dacă va exista escaladare."

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: „Cu privire la un potențial conflict mai larg, ne puteți spune cum a început conflictul? India spune că a atacat pentru că a existat acel atac terorist din regiunea Kashmir. Care este poziția Pakistanului?"

Ayesha Noor Iqbal, jurnalistă din Pakistan: „Dacă vedeți acest lucru din perspectiva Indiei, ei cred că, pe 22 aprilie, atacul din regiunea Kashmir a fost realizat de un grup terorist. Iar India crede că Pakistanul este responsabil și se află în spatele acelui atac, că Pakistanul protejează acei teroriști, că le oferă adăpost, resurse și un loc din care pot să-și facă planuri și să facă strategia pentru aceste activități. Dar Pakistanul spune că nu are nimic de-a face cu acest grup.

Așadar, pe 22 aprilie, când a avut loc acel atac, el a fost o continuare a acelui lucru. Iar în acel atac, militari din armata indiană au fost țintiți în Kashmir și, din acel moment, acest lucru continuă să se întâmple. Noi suntem sub atac, iar India ne acuză pe noi, dar pe de altă parte, Pakistanul neagă acele acțiuni. Noi nu avem nimic de-a face cu acele acțiuni, cu acele grupuri teroriste, nu sunt finanțate de noi. Pot proveni de oriunde, din India, din altă parte a lumii, așa că nu Pakistanul trebuie să poarte vina. Cred că asta se întâmplă și este prea devreme să avem o concluzie."

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: „Care sunt aliații Pakistanului și care sunt cei ai Indiei? Pentru că vorbim de un conflict regional, care ar putea escalada."

Ayesha Noor Iqbal, jurnalistă din Pakistan: „Este o întrebare foarte tehnică și nu știu dacă pot să răspund acum. Cred că, pentru moment, situația este oarecum izolată, nu vedem pe cineva care să încerce să medieze un conflict, toată lumea spune că vrea că India și Pakistan să negocieze, să ajungă la un acord. Dar firește că noi știm că Pakistanul a fost sprijinit, în trecut, de Turcia, de China. Chiar am văzut o postare în care chiar președintele american Donald Trump a spus că își dorește să medieze, că SUA au oferit acest lucru. Să sperăm că lucruile se vor calma în curând, dar pentru moment, în ultimele 24 de ore, am văzut că a existat destul de multă izolare în acest caz, nimeni nu a venit și nu s-a oferit să medieze."

Militanții din Kashmir au ucis cel puțin 26 de turiști și au rănit mulți alții, în ceea ce poate fi catalogat drept cel mai grav atac din ultimii ani asupra unor civili din teritoriul administrat de India. Schimbul de focuri a avut loc în apropierea orașului Pahalgam din pitoreasca vale Baisaran.

Kashmirul, o zonă diversă din punct de vedere etnic, este măcinată de violențe de aproape 100 de ani. Soarta sa a rămas nehotărâtă în 1947, atunci când britanicii au împărțit India, fosta lor colonie, în două state. Una a fost Pakistanul, care are o majoritate musulmană. Cealaltă, formată în majoritate din hinduși, a păstrat numele de India.

Conducătorul hindus al Kashmirului, care, de asemenea, făcuse parte din India britanică, a refuzat să adere la una dintre cele două țări. Ambele națiuni râvneau la acest teritoriu, o regiune majoritar musulmană, bogată în resurse naturale.

Cu toate acestea, la câteva luni de la împărțire, conducătorul s-a răzgândit, iar teritoriul a devenit parte a Indiei. Dar Pakistanul nu a renunțat la pretențiile sale. Ambele țări au trimis trupe în regiune, ceea ce a făcut ca Pakistanul să ocupe aproximativ o treime, iar India, două treimi. De atunci, Kashmirul este un teritoriu disputat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE