Zilele trecute, militanții din Kashmir au ucis cel puțin 26 de turiști și au rănit mulți alții, în ceea ce poate fi catalogat drept cel mai grav atac din ultimii ani asupra unor civili din teritoriul administrat de India.
India nu a învinuit oficial nicio grupare pentru schimbul de focuri, care a avut loc în apropierea orașului Pahalgam din pitoreasca vale Baisaran. Cu toate acestea, India a luat miercuri o serie de măsuri punitive împotriva vecinului său Pakistan. Tensiunile au crescut odată cu anunțul unor oficialii indieni care au făcut aluzie la posibilitatea unor lovituri militare.
Iată ce trebuie să știți despre tensiunile dintre India și Pakistan cu privire la regiunea Kashmir.
Kashmir, un teritoriu disputat
Kashmirul, o vale pitorească și diversă din punct de vedere etnic aflată în munții Himalaya, este măcinată de violențe de aproape 100 de ani.
Soarta sa a rămas nehotărâtă în 1947, atunci când britanicii au împărțit India, fosta lor colonie, în două state. Una a fost Pakistanul, care are o majoritate musulmană. Cealaltă, formată în majoritate din hinduși, a păstrat numele de India.
Conducătorul hindus al Kashmirului, care, de asemenea, făcuse parte din India britanică, a refuzat să adere șa una dintre cele două țări. Ambele națiuni râvneau la acest teritoriu, o regiune majoritar musulmană, bogată în resurse naturale.
Cu toate acestea, la câteva luni de la împărțire, conducătorul s-a răzgândit. Teritoriul a devenit parte a Indiei. Dar Pakistanul nu a renunțat la pretențiile sale. Ambele țări au trimis trupe în regiune, ceea ce a făcut ca Pakistanul să ocupe aproximativ o treime, iar India două treimi din regiune. Kashmirul este de atunci un teritoriu disputat.
India și Pakistanul au purtat trei războaie din această cauză
Incursiuni militare, represiuni ale poliției și atacuri teroriste au generat tensiuni între India și Pakistan, ambele puteri nucleare.
Ostilitățile între cele două țări au început cu mult timp în urmă. Mai exact în 1947, anul în care India și Pakistan și-au câștigat independența față de stăpânirea britanică. Două luni mai târziu, a izbucnit primul război indo-pakistanez.
În 1949, conflictul s-a încheiat cu împărțirea regiunii Kashmir între Pakistan și India. În 1965, Pakistanul a lansat o ofensivă secretă peste linia de control, în Kashmirul administrat de India. Ambele țări s-au angajat atunci la o încetare a focului mediată de ONU. Pakistanul de Est și-a cerut independența față de Islamabad, în 1971.
New Delhi a intervenit după ce 10 milioane de pakistanezi au părăsit țara și au plecat în India. Pakistanul de Est a devenit țara independentă Bangladesh. După retragerea armatei sovietice din Afganistan, în 1989, luptătorii islamici au venit în Kashmir.
Pakistanul a oferit sprijin „moral și diplomatic” mișcării, dar India și-a acuzat vecinul că antrenează și furnizează arme separatiștilor militanți. Zece ani mai târziu, a avut loc al patrulea război indo-pakistanez. India a lansat atunci atacuri aeriene asupra forțelor susținute de Pakistan care se infiltraseră în Kashmirul administrat de India.
De la ultimul război izbucnit în 1999, Kashmirul a rămas una dintre cele mai militarizate regiuni din lume. Cei doi vecini, au fost din nou în pragul războiului în 2019, când un atentat cu bombă în Kashmir a ucis cel puțin 40 de soldați indieni.
India a dat vina pe Pakistan pentru atac, iar o grupare militantă cu sediul în Pakistan și-a asumat responsabilitatea. Pakistanul a declarat că gruparea, Jaish-e-Muhammad, a fost oficial interzisă acolo. Cu toate acestea, oficialii indieni și americani au declarat că gruparea încă operează în țară și au calificat-o drept grup terorist.
În 2019, tensiunile au escaladat. India a lansat lovituri aeriene asupra Pakistanului în urma unui atac major al insurgenților asupra personalului paramilitar din Kashmirul indian.
India și Pakistanul, blocate într-un impas
În ultima jumătate de secol, cele două națiuni nu și-au schimbat pozițiile cu privire la Kashmir, în ciuda deceniilor de violențe și a încercărilor Organizației Națiunilor Unite de a media disputa.
India a acuzat Pakistanul de sponsorizarea violențelor separatiste. Pakistanul a negat acuzația, susținând în același timp că disputa privind Kashmirul ar trebui soluționată printr-un referendum mandatat de Națiunile Unite, care să le permită locuitorilor din regiune să își decidă propriul statut.
În 2019, guvernul premierului Narendra Modi a revocat o parte din constituția indiană care acorda autonomie statului Jammu și Kashmir. Mișcarea viza integrarea regiunii Kashmir în India și făcea parte din agenda naționalistă a lui Modi. Pakistanul a condamnat acțiunile Indiei. Dar tulburări violente au izbucnit și în zona controlată de Pakistan. Soarta regiunii rămâne în continuare incertă.