Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ: Conflictul din Gaza afectează poziția Israelului de exportator de gaze pe piețele internaționale

Israelul era pe cale să devină un exportator important de gaze, dar ambițiile sale în domeniul energetic sunt blocate după atacurile Hamas din 7 octombrie și odată cu războiului în Fâșia Gaza, estimează analiștii de la Geopolitical Intelligence Service.  Aceștia consieră că ostilitățile din Fâșia Gaza între Israel și militanții Hamas măresc riscul de a face afaceri în Israel și periclitează și mai mult pozitia sa în regiunea Mediteranei de Est ca jucător potențial important pe piețele globale de gaze naturale.

Israelul a devenit pentru prima dată un exportator net de gaze în 2020. Până în 2022, exporturile au atins 10 miliarde de metri cubi, aproape 50% din producția țării. Majoritatea acestor exporturi (64%) au fost contractate de Egipt timp de 15 ani, iar restul de Iordania. Ideea de a avea un nou exportator de gaze către consumatori europeni a fost privită cu optimism și de Uniunea Europeană. Oficialii de la Bruxelles au descris exporturile din Israel ca fiind unele strategice pentru Uniunea Europeană. Oficialii de la Bruxelles au apreciat că petrolul israelian va ajuta statele spațiului comunitar să își diversifice sursele de alimentare cu gaze și să elimine mai repede dependența de gazele rusești.

Oficialii de la Bruxelles au apreciat că petrolul israelian ar fi putut ajuta UE să elimine mai repede dependența de gazele rusești

Europenii au luat în considerare diverse opțiuni de export. Prima ar fi conducta EastMed care transportă gaze israeliene până în Cipru și apoi, mai departe, prin Grecia către terminale din Italia. O altă opțiune o reprezintă o conductă offshore din Israel până în Turcia și de acolo conectarea la rețeaua de conducte existente între Turcia și Europa. Din punct de vedere tehnic, această a doua variantă este una mult mai simplă și mai ieftină decât conducta EastMed, dar relația dintre Israel și Turcia este una încordată din cauza conflictului din Fâșia Gaza, Ankara susținând Hamas.

Pentru o lungă perioadă de timp, sectorul gazelor israeliene a fost dominat de companii locale, în timp ce marii jucători internaționali s-au ferit să investească în țară din cauza riscurile de securitate. Cu toate acestea, în 2020, gigantul energetic american Chevron a intrat în Israel după achiziția Noble Energy, o mică companie din Houston, Texas.

Platformele de extracție și infrastructura de gaze israeliene sunt considerate ținte-cheie ale acțiunilor de sabotaj, având în vedere importanța lor strategică pentru țară. În urma atacurilor Hamas din 7 octombrie, guvernul israelian a sugerat companiei Chevron să oprească temporar extracțiile de la zona Tamar pentru a nu fi lovite de rachetele lansate de militanții Hamas. Platforma se află la 25 de kilometri nord-vest de Gaza și la 20 de kilometri de portul israelian Ashkelon. Zona petroliferă Tamar a produs 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2022.

 Platformele de extracție a gazelor israeliene sunt ținte-cheie pentru sabotaj

-Geopolitical Intelligence Service

Analiștii de la Geopolitical Intelligence Service estimează că răzoiului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza amenință proiectele energetice ale guvernului de la Iersualim. Conflictul limitează opțiunile de export israeline. O creștere progresivă a riscurilor de securitate din Israel ar putea determina companiile energetice occidentale să considere ca nesigură aprovizionarea cu gaz israelian, atât din perspectiva investițiilor în conducte de transport, cât și a tranzacționării lui pe piețele internaționale.

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE