Cardinalul spaniol Cristobal Lopez Romero, arhiepiscop de Rabat, a declarat că nu va susține ca viitorul papă să fie „un imitator al lui Francisc”, transmite AFP, potrivi Agerpres. El a mai spus și că este „curios” și „neliniștit” cu privire la primul conclav la care va participa. Papa Francisc a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, în a doua zi de Paște.
Cardinal spaniol: „Nu vreau un papă care să-l imite pe Francisc”
Născut în Andaluzia, Cristobal Lopez Romero, în vârstă de 72 de ani, este unul dintre cei 133 de cardinali electori care vor participa, începând din 7 mai, la conclavul în care se va hotărî succesorul lui Francisc, papa care l-a numit cardinal în 2019.
El nu a decis încă pentru cine va vota, însă este de părere că viitorul papă „nu ar trebui neapărat să fie un fel de Francisc bis, un imitator al lui Francisc”.
Noul papă va trebui să fie „un bun imitator al lui Hristos, un bun creștin, o persoană bună și atentă la ceea ce se întâmplă în lume”, a susținut cardinalul al cărui nume apare pe unele liste ale „papabililor” publicate în presă.
În ultimele zile, cardinalul Romero a participat alături de alți cardinali la congregații generale (întruniri pregătitoare) cu ușile închise pentru a se pune de acord asupra profilului viitorului papă și asupra principalelor probleme cu care se confruntă Biserica. Marți, au vorbit aproximativ douăzeci dintre ei. „Ascultăm oameni pe care poate nu i-am mai auzit niciodată (...) și asta ne ajută să ne orientăm”, a explicat cardinalul Romero.
„Sunt un pic neliniștit pentru că știu ce responsabilitate avem, dar sunt împăcat pentru că eu cred în Sfântul Duh. Abordez situația cu o anumită bucurie și o anumită curiozitate de a vedea cum se vor desfășura lucrurile”, a adăugat el.
La fel ca și alți cardinali, el estimează că acest conclav „va putea dura două sau trei zile, dar nu mai mult”
Cardinalul, care a lucrat și în Bolivia, susține viziunea unei Biserici misionare, o linie promovată de Francisc în timpul celor 12 ani de pontificat, perioadă în care a creat și cardinali în regiuni marginalizate istoric de Biserica Catolică.
„Datorită Papei Francisc a devenit mult mai clar că Biserica este universală, catolică, că nu există granițe geografice care să ne limiteze. După 50 de ani de papă polonez, papă german și papă argentinian, de ce să nu luăm în considerare un papă din Birmania, Timor sau Australia, sau America de Nord, sau Africa? Orice e posibil”, spune el.
El însuși ar putea fi ales, chiar dacă susține că nu-și dorește acest lucru: „E ca și cum ți s-ar spune că Messi se retrage și că eu sunt înlocuitorul lui”.