Vaticanul face ultimele pregătiri pentru funeraliile Papei Francisc, care vor avea loc sâmbătă dimineață în Piața Sfântul Petru din Roma. Între timp, omagiile aduse de credincioși s-au încheiat. Jurnaliștii Euronews România - Andreea Gurban și Daniel Coman - sunt prezenți la eveniment.
Ultimele ore ale Papei Francisc în Vatican
Printre liderii politici care și-au anunțat prezența la funeraliile de sâmbătă se numără Donald Trump și prima doamnă Melania, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz, președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva și secretarul general al ONU António Guterres.
De asemenea, la funeraliile papei va asista și moștenitorul tronului Marii Britanii prințul William și președintele Argentinei, Javier Milei, care reprezintă astfel țara de origine a suveranului pontif.
În total, mai mult de 150 de delegații internaționale sunt așteptate la funeralii.
Omagiile aduse de credincioși Papei Francisc s-au încheiat
Omagiile aduse de credincioși la sicriul deschis în care se află depus trupul neînsuflețit al Papei Francisc în Bazilica Sfântul Petru din Roma s-au încheiat.
De miercuri dimineața, aproximativ 250.000 de oameni au putut trece pe lângă sicriul în care se află depus Suveranul Pontif, sicriu care urmează să fie sigilat la ora 20:00. (18: 00 GMT) în cadrul unei ceremonii private, înainte de înmormântarea care va avea loc sâmbătă.
În cadrul ceremoniei de sigilare a sicriului, o pânză albă din mătase va fi plasată pe fața Suveranului Pontif, care va rămâne peste noapte în bazilica Sfântul Petru și apoi va fi scos în piața cu același nume din fața bazilicii pentru funeraliile de sâmbătă dimineața.
Ultimele pregătiri pentru funeraliile Papei Francisc
Vaticanul face vineri ultimele pregătiri pentru funeraliile Papei Francisc, care vor avea loc sâmbătă dimineață în Piața Sfântul Petru din Roma. Vineri este ultima zi în care credincioșii îi mai pot aduce un ultim omagiu Suveranului Pontif.
Majoritatea celor 50 de șefi de stat și 10 monarhi care și-au confirmat până acum prezența la funeraliile pontifului, inclusiv președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, urmează să sosească la Roma vineri.
Cel puțin 130 de delegații străine vor fi prezente.
Autoritățile italiene și cele ale Vaticanului au luat măsuri stricte de securitate în zona din jurul Bazilicii Sfântul Petru, cu mii de voluntari și forțe de ordine mobilizate, dar și un sistem anti-dronă, lunetiști pe acoperișuri și avioane de vânătoare gata de decolare.
Zeci de mii de persoane au stat deja la coadă ore întregi pentru a-i aduce un ultim omagiu Papei Francisc, al cărui sicriu va fi închis vineri la ora 20:00, în cadrul unei ceremonii la care vor asista cardinalii.
A fost stabilit traseul pe care îl va urma cortegiul funerar sâmbătă
Andreea Gurban, trimisul special Euronews România la Roma, transmite:
Deja Piața Sfântul Petru din Vatican este arhiplină. Cel puțin în urmă cu o jumătate de oră, aproximativ, coada se întindea peste la un kilometru. Au venit să-i aducă un ultim omagiu Papei Francisc enoriași din toate colțurile lumii, cel puțin potrivit darelor oficiale. În primele 24 de ore, când sicriul cu trupul Suveranului Pontif a fost depus aici, în bazilică, au intrat în sanctuar undeva la peste 50.000 de oameni. În această dimineață a și plouat aici, dar în ciuda vremii nefavorabile, oamenii nu s-au dat bătuți, pentru că au stat în continuare la coadă cu umbrelele, în așteptarea momentului de rămas bun de la Sfântul Părinte.
A fost dat publicității și circuitul pe care cortegiul funerar îl va parcurge sâmbătă. Catafalcul va plecă din bazilică la ora 10:00, nu înainte de a fi săvârșită o sfântă liturghie. Va pleca pe Via della Conciliazione, va traversa Via Nazionale, va ajunge astfel în centrul Romei, la Piazza Venezia, după care cortegiul va urca pe Vittorio Emanuele și în cele din urmă, va ajunge la Basilica Santa Maria Maggiore, acolo unde va fi înmormântat Papa Francisc.
Credincioșii mai au la dispoziție până vineri, la ora 19:00 să își ia adio de la Suveranul Pontif. Imediat după, la ora 20:00 ora Italiei (ora 21:00 ora României), sicriul va fi închis și va fi săvârșită atunci o sfântă liturghie. Pentru cei care doresc să vină în continuare să își a rămas bun de la Sfântul Părinte, e bine de știut că măsurile de securitate sunt sporite, având în vedere acest eveniment solemn.
A doua zi de omagii pentru Papa Francisc
Credincioșii vin pentru a doua zi consecutiv pentru a-i aduce un omagiu Papei Francisc. Miercuri, aproape 20.000 de persoane au venit la Bazilica Sfântul Petru de la Vatican, acolo unde a fost depus trupul neînsuflețit al Suveranului Pontif.
Potrivit mai multor mărturii culese de AFP, oamenii au fost nevoiți să aștepte între trei și peste patru ore pentru a intra în Bazilica Sfântul Petru, care a rămas deschisă publicului până la miezul nopții.
Joi, credincioșii îi vor putea aduce un ultim omagiu Papei Francisc de la ora locală 07:00 și până la miezul nopții, iar vineri de la ora 07:00 la 19:00, cu toate că Vaticanul nu a exclus prelungirea acestor ore, în caz de necesitate.
Ce etape urmează până la înmormântarea Papei Francisc
De la mutarea sicriului cu trupul Papei Francisc la Bazilica Sfântul Petru vor urma trei zile de priveghi public înainte de înmormântare.
Rămășițele sunt expuse în Bazilica Vaticanului pentru că aici și-a exercitat papa adesea slujirea de episcop al Bisericii din Roma și de pastor al Bisericii universale și va rămâne în acest loc câteva zile pentru a permite pelerinilor care doresc să își ia rămas bun.
Până în 1958, când a murit Papa Pius al XII-lea, ele erau ținute în Capela Preasfântului Sacrament, iar credincioșii nu aveau posibilitatea să își poată lua rămas bun, notează jurnalistul Javier Martínez-Brocal și preotul Jose de Jesús Aguilar în cartea „Conclav”, potrivit Agerpres.
După priveghiul de trei zile din Bazilica Sfântul Petru, sicriul Papei Francisc va fi închis în cadrul unei ceremonii private, de preferință chiar în ajunul înmormântării.
Înainte de a se închide sicriul are loc un ritual la care participă cardinalul șambelan, cei trei cardinali care conduc ordinele episcopal, prezbiteral și diaconal, protoiereul bazilicii în care este înmormântat, cardinalul care a servit ca secretar de stat, vicarul papei pentru dioceza Romei, înlocuitorul secretariatului de stat, prefectul Casei Pontificale, cardinalul însărcinat cu actele de caritate, vice-șambelanul, un reprezentant al canonicilor bisericii și al penitenciarelor, secretarul papei și rude ale defunctului.
Maestrul de ceremonii va întocmi un act oficial „ce amintește viața și lucrările cele mai importante ale decedatului, pentru care se va mulțumi lui Dumnezeu”.
În timpul ceremoniei, acest text va fi citit cu voce tare, iar unii dintre cei prezenți vor semna două exemplare ale documentului. Unul dintre ele va fi introdus într-un tub metalic - în trecut acesta era de plumb - cu sigiliul Oficiului de Ceremonii Liturgice al Pontifului, iar celălalt va fi păstrat în arhiva acestei secții.
Chipul papei decedat este, de asemenea, acoperit cu un văl alb de mătase, „cu speranța vie că va putea contempla chipul lui Dumnezeu Tatăl, împreună cu Sfânta Fecioară Maria și Sfinții”.
Maestrul de ceremonii va mai pune în interiorul sicriului o pungă de pânză cu monede bătute în timpul pontificatului, care, conform obiceiului, indică durata acestuia: una din aur pentru fiecare an, una din argint pentru fiecare lună de la aniversarea alegerii sale și altele de bronz, pentru zile.
„De exemplu, pentru a ne aminti de cei 7 ani, 10 luni și 9 zile cât a durat pontificatul lui Benedict, au fost introduse șapte monede de aur, zece de argint și nouă de bronz”, se arată în cartea menționată mai sus.
Sicriul cu trupul Papei Francisc, depus la Bazilica Sfântul Petru
Sicriul cu trupul papei Francisc a fost scos din capela Casei Santa Marta și mutat în Bazilica Sfântul Petru unde credincioșii îi pot aduce un ultim omagiu până în ziua funeraliilor. La ceremonia impresionantă au luat parte zeci de înalți prelați. Tot drumul, au fost înălțate cântece și rugăciuni. Bazilica unde a fost depus este o construcție monumentală, cea mai mare biserică din lume, care adăpostește opere de Michelangelo, Bernini și Raphael.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc a fost mutat la Bazilica Sfântul Petru și va rămâne acolo până la funeraliile de sâmbătă dimineață, de la ora 11.
Până atunci, credincioșii din întreaga lume îi pot aduce un ultim omagiu Papei Francisc. Oamenii s-au adunat miercuri dimineață în număr mare în Piața Sfântul Petru, unde va sosi trupul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc. La Vatican au fost luate măsuri de securitate sporite.
Andreea Gurban, trimisul special Euronews România la Vatican: „A început procesiunea de aducere a trupului neînsuflețit al Suveranului Pontif. A început liturghia.
Trupul Papei Francisc va fi adus la Bazilica Sfântul Petru și apoi va fi înhumat la Bazilica Santa Maria Maggiore. Cardinalul Kevin Farrel va oficia întreaga procesiune în Bazilica San Pietro, cu un moment de rugăciune.
Măsuri de securitate sporite pentru funeraliile Papei Francisc
Andreea Gurban, trimisul special Euronews România la Vatican: „Procesiunea parcurge Piața Sfânta Marta și Piața Protomartirilor Romani, trece pe sub Arcul Clopotelor și iese în Piața Sfântul Petru, după care intră în bazilică prin poarta principală.”
Andreea Gurban, trimisul special Euronews România la Vatican: „Bazilica Sfântul Petru va rămâne deschisă pentru credincioșii care doresc să îi aducă un omagiu Papei Francisc, miercuri, începând cu ora locală 11 până la miezul nopții.
Liturghia a început în jurul orei 10. Sute de enoriași participă la procesiune.
Sute de carabinieri și membri ai Gardei Naționale supraveghează zona. Cetatea Sfântului Scaun a devenit o adevărată fortăreață. Este un eveniment global”.
Papa Francisc va fi înmormântat sâmbătă
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora 11:00, ora României. Este decizia luată marți de cardinalii Bisericii Catolice, la Vatican. La ceremonia care va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re, sunt așteptați să participe șefi de stat din întreaga lume.
Luni seară, Vaticanul a dat publicității și testamentul Papei Francisc. Datat din 29 iunie 2022, documentul conține a singură dorință a Suveranului Pontif, și anume că vrea să fie înhumat în Biserica Santa Maria Maggiore din Roma, unde obișnuia să meargă să se roage la începutul și sfârșitul oricărei călătorii apostolice.
Papa a cerut ca mormântul său să fie simplu, direct în pământ, iar pe el să fie înscris un singur cuvânt: Franciscus. Planurile sale nu respectă tradițiile. Conform dorinței sale, va fi înmormântat în afara Vaticanului, fără fastul și ceremoniile obișnuite.
Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște
Papa Francisc a murit în dimineața zilei de luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la reședința sa de la Vatican, Casa Santa Marta, din cauza unui accident vascular cerebral.
Anunțul decesului Papei Francisc a fost făcut de cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.
Cardinalul Kevin Farrell: „Dragi frați și surori, cu profundă tristețe, sunt nevoit să anunț moartea Sfântului nostru Părinte, Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, episcopul Romei, Papa Francisc s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați.”
În ultimele luni, Suveranul Pontif se confruntase cu mai multe probleme de sănătate, de natură respiratorie.
Decesul Suveranului Pontif pune în mișcare un proces lung și meticulos care include o serie de proceduri clare și obiceuri vechi de sute de ani.
Perioada dintre moartea Papei și alegerea succesorului său se numește interregnum. În acest timp Biserica Catolică răspândește lumii moartea Papei, fiind o procedură lungă și plină de simbolism.
Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție, numită sede vacante, adică „scaunul este vacant”, timp în care conducerea Bisericii este predată temporar Colegiului Cardinalilor, cu toate că ei nu pot lua decizii majore până când nu este ales un nou Papă.