Papa Francisc a murit luni dimineață, în a doua zi de Paște, a anunțat cardinalul Kevin Farrell, camerlengoul Vaticanului, potrivit Associated Press.
„La ora 7:35 în această dimineață, episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Domnului. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii sale,″ a spus Farrell în anunț.
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc sâmbătă
Înmormântarea Papei Francisc va avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora 11:00, ora României. Este decizia luată marți de cardinalii Biserivcii Catolice, la Vatican. În același timp, lumea catolică intră într-o nouă etapă de tranziție și decizie.
Vaticanul a dat publicității și primele fotografii cu Papa Francisc într-un sicriu deschis, îmbrăcat într-o robă roșie, cu mitra papală pe cap și un rozariu în mână.
Fotografiile au fost făcute în capela de la Casa Santa Marta, reședința lui Francisc la Vatican.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, trupul Papei ar urma să fie transferat miercuri la Bazilica Sfântul Petru. Acest lucru ar permite oamenilor să își prezinte omagiile. Cardinalii sunt așteptați să ia o decizie oficială marți.
Apartamentul oficial al Papei Francisc a fost sigilat
Apartamentul oficial al Papei Francisc, din Vatican, a fost sigilat în cadrul unei ceremonii ce face parte din ritualul după moartea unui șef al Bisercii Catolice.
Procesul a fost supravegheat de cardinalul american Kevin Farrell, care este conducătorul Vaticanului în perioada până la a alegerea unui nou Papă. La sigilare au mai participat secretarul de stat Pietro Parolin și arhiepiscopul venezuelean Edgar Pena Parra, șeful Afacerilor Generale ale Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun.
Prima congregație a cardinalilor pentru a organiza succesiunea Papei Francisc va avea loc marți
Vaticanul a început să aprobe primele numiri pentru a organiza succesiunea Papei Francisc, care a murit luni. Prima congregație a cardinalilor care vor gestiona procesul va avea loc marți, transmite EFE.
După ritualul de confirmare a morții pontifului desfășurat luni seara, priveghiul său va avea loc în capela reședinței Casa Santa Marta, și nu în Palatul Apostolic, așa cum a decretat în timpul vieții sale însuși papa, care a refuzat să locuiască în Palatul Apostolic de la alegerea sa în 2013.
Vaticanul a intrat astfel într-o perioadă de „sede vacante” și va fi administrat până la găsirea unui succesor de către cardinalul camerleng, americanul Kevin Joseph Farrell.
Procesul 'post-mortem' va fi convenit la congregațiile importante ale cardinalilor, conduse de cardinalul decan, italianul Giovanni Battista Re.
Marți va avea loc prima congregație generală cu cardinalii aflați deja la Roma, iar prima lor sarcină va fi să stabilească liturghia funerară.
Papa Francisc a murit în urma unui AVC, anunță Vaticanul
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral care a provocat o comă și o insuficiență cardiocirculatorie ireversibilă, a anunțat Vaticanul luni seara.
„Decesul a fost confirmat prin înregistrare electrocardio-terapeutică”, se arată în document, semnat de directorul Departamentului de Sănătate și Igienă al Vaticanului, profesorul Andrea Arcangeli.
Certificatul, care a fost publicat de Vatican, spune că Papa, în vârstă de 88 de ani, a intrat în comă înainte de moartea sa luni dimineață.
Drapelul SUA, coborât în bernă în întreaga lume la cererea lui Trump în memoria lui Papa Francisc
Donald Trump a cerut, printr-o declarație oficială, ca drapelul Statelor Unite să fie coborât în bernă, în semn de omagiu față de Papa Francisc, după moartea pontifului argentinian la vârsta de 88 de ani, notează AFP.
Trump a dispus ca drapelul să fie coborât la Casa Albă, pe clădirile publice și militare, pe navele marinei și la misiunile diplomatice din străinătate, „în semn de respect pentru memoria Sanctității Sale Papa Francisc”.
„Odihnească-se în pace Papa Francisc! Dumnezeu să-i binecuvânteze pe el și pe toți cei care l-au iubit”, a declarat liderul american, despre omul care criticase de mai multe ori politicile administrației Trump, în special pe tema imigrației.
Și contul oficial de X al Casei Albe a transmis un mesaj de condoleanțe. În postare au fost incluse două fotografii cu Papa Francisc, una alături de Donald Trump și soția acestuia, Melania, și cealaltă alături de actualul vicepreședinte JD Vance. Mesajul care însoțea imaginile a fost: „Odihnească-se în pace, Papa Francisc”.
Prima rugăciune publică pentru Papa Francisc, la ora locală 19:30
Prima rugăciune publică pentru Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, va avea loc în Piața Sfântul Petru luni seara la ora locală 19:30 (20:30 ora României), a anunțat Vaticanul.
Mii de credincioși sunt așteptați să participe la rugăciunea rozariului, care va fi prezidată de cardinalul italian Mauro Gambetti, potrivit biroului de presă al Sfântului Scaun, transmite France Presse.
Când va avea loc înmormântarea Papei Francisc
Data înmormântării urmează să fie confirmată după ce cardinalii se vor reuni marți dimineață, prima oară de la moartea Papei Francisc, pentru a lua primele decizii privind funeraliile și alte chestiuni urgente.
Sicriul lui Francisc va fi mutat din capela hotelului Domus Santa Marta, unde a locuit, în Bazilica Sfântul Petru, în așa fel încât credincioșii să-i poată aduce un ultim omagiu.
Potrivit noului ritual aprobat de Francisc anul trecut, trupul papei va fi așezat într-un sicriu de lemn, cu un sicriu de zinc în interior. Suveranul pontif va fi îmbrăcat în veșminte liturgice roșii, mitra sa - acoperământul tradițional de cap al episcopilor - și stola de lână pallium, notează AP.
În momentul în care trupul Papei va fi adus în bazilică, se cântă Litania Sfinților. Procesiunea va fi oficiată de camerlengo, cardinalul Kevin Farrell.
Prin schimbările dispuse de Francisc, trupul Papei nu va mai fi așezat pe un catafalc în bazilică. Mai degrabă, sicriul de lemn simplificat va fi așezat cu fața spre bănci.
Deocamdată, data înmormântării Papei Francisc nu a fost anunțată, dar funeraliile ar trebui să aibă loc la patru până la șase zile de la deces.
Credincioșii au început să se adune la Vatican
Numeroși credincioși și turiști au început să se adune în Piața Sfântul Petru, după anunțul morții Papei Francisc. Este a doua zi de Paște, astfel că mulți rezidenți ai Romei aveau oricum în plan să treacă pe la Vatican, explică AFP, potrivit Agerpres.
Un credincios a povestit că se afla din întâmplare la Vatican, atunci când a auzit la radio vestea morții Suveranului Pontif.
Prefectul poliției din capitala italiană a convocat o ședință la orele după-amiezii pentru a decide măsurile de securitate care urmează să fie impuse, atât pentru credincioși, cât și pentru personalitățile din lumea întreagă care vor participa la funeraliile papei, după ce data acestora va fi anunțată.
Fotografii: Associated Press
Sicriul Papei va fi depus în capela reședinței sale începând de luni seara
Ritualul de confirmare a decesului Papei Francisc va avea loc luni seară, la ora locală 21:00, la reședința sa din Casa Santa Marta, în capela căreia va fi depus, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Maestrul de ceremonii al Vaticanului, Diego Ravelli, a declarat într-un comunicat că sicriul va fi depus în capela reședinței sale, așa cum a fost stabilit în timpul vieții pontifului, deoarece înainte de Francisc acest lucru avea loc în capela Palatului Apostolic.
VIDEO. Anunțul morții Papei Francisc, făcut de Vatican
Anunțul că Papa Francisc a murit a fost făcut de cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.
Cardinalul Kevin Farrell: „Dragi frați și surori, cu profundă tristețe, sunt nevoit să anunț moartea Sfântului nostru Părinte, Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, episcopul Romei, Papa Francisc s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați.”
Ce urmează după moartea Papei Francisc
Decesul Suveranului Pontif pune în mișcare un proces lung și meticulos care include o serie de proceduri clare și obiceuri vechi de sute de ani. Principalul responsabil de anunțare veștii și de pregătirea procesiunii este șeful de cabinet al Papei, sau „Camerlengo”. În prezent, această funcție este deținută de cardinalul irlandez Kevin Farrell.
Perioada dintre moartea Papei și alegerea succesorului său se numește interregnum. În acest timp Biserica Catolică răspândește lumii moartea Papei, fiind o procedură lungă și plină de simbolism.
Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție, numită sede vacante, adică „scaunul este vacant”, timp în care conducerea Bisericii este predată temporar Colegiului Cardinalilor, cu toate că ei nu pot lua decizii majore până când nu este ales un nou Papă.
La două-trei săptămâni după înmormântarea Papei, Colegiul Cardinalilor se va reuni în Capela Sixtină pentru a organiza un conclav, procesul secret de alegere a unui nou papă.
Citește mai mult despre conclavul și alegerea noului papă și cine ar putea fi succesorul Papei Francisc.
Papa Francisc a simplificat ritualul funeraliilor papale
Papa Francisc a dispus revizuirea ritualurilor funerare papale, cu 152 de zile înainte de moartea sa. Suveranul Pontif a vrut astfel să evidențieze rolul său de simplu episcop, ceea permite înmormântarea sa în afara Vaticanului, așa cum și-a dorit.
La 20 noiembrie, publicația Vaticanului, „L'Osservatore Romano”, a publicat detalii despre cartea liturgică actualizată, pe care Papa Francisc a aprobat-o pe 29 aprilie și care înlocuiește ediția anterioară, publicată ultima oară în 2000.
Ritualul funeraliilor papale este în mod tradițional unul complex. Ceilalți suverani pontifi au fost îngropați în trei sicrie din chiparos, plumb și stejar.
În schimb, Papa Francisc a vrut să fie înhumat într-un sicriu simplu din lemn căptușit cu zinc. De asemenea, a renunțat la tradiția ce prevede ca trupul Papei să fie așezat pe un catafalc, în Bazilica Sf. Petru pentru ca enoriașii să-i aducă un ultim omagiu.
În schimb, sicriul Papei Francisc va rămâne deschis, în așa fel încât credincioșii să se poată reculege.
Reacții după moartea Papei Francisc
Încep să apară și reacțiile internaționale după moartea Papei Francisc.
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene: „Astăzi, lumea deplânge moartea Papei Francisc. El a inspirat milioane de oameni, mult dincolo de Biserica Catolică, prin umilința și dragostea sa atât de pură pentru cei mai puțin norocoși. Gândurile mele sunt alături de toți cei care simt această pierdere profundă. Fie ca ei să găsească alinare în ideea că moștenirea Papei Francisc va continua să ne ghideze pe toți către o lume mai dreaptă, mai pașnică și mai plină de compasiune.”
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „Europa deplânge moartea Sanctității Sale Papa Francisc. Zâmbetul său contagios a captat inimile a milioane de oameni de pe tot globul. „Papa Poporului” va fi amintit pentru dragostea lui pentru viață, speranța pentru pace, compasiunea pentru egalitate și dreptate socială.”
Urmăriți toate reacțiile după moartea Papei Francisc.
Deși slăbit, Papa Francisc a ieșit la balcon în prima zi de Paște
Duminică, în prima zi de Paște, Suveranul pontif nu a putut participa la slujba de la Vatican, dar a ieșit la balconul de la basilica Sfântul Petru și i-a salutat pe cei 35.000 de oameni prezenți în piață.
Pentru că nu a putut ține nici predica sa obișnuită, Papa Francisc a transmis un mesaj în prima zi de Paște. Textul a fost citit de cardinalul Angelo Comastri.
În omilia sa, Papa i-a invitat pe credincioși să iasă „să îl caute pe Hristos în viață, să îl caute pe chipurile fraților și surorilor lor, să îl caute în viața de zi cu zi, să îl caute peste tot, mai puțin în acel mormânt'', conform Agerpres.
„El este viu și rămâne mereu cu noi, plângând lacrimile celor care suferă și multiplicând frumusețea vieții în micile gesturi de iubire ale fiecăruia dintre noi'', a transmis Papa.
De asemenea, Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să nu se mulțumească cu o anumită securitate religioasă, ci „să privească dincolo, pentru a-l descoperi pe Iisus''.
Papa a avut o altă apariție surpriză sâmbătă, când a mers să se roage în bazilica Sfântul Petru înainte de celebrarea Vigiliei Pascale din Sâmbăta Sfântă și s-a oprit pentru a saluta câteva grupuri de pelerini americani care se aflau în biserică în acel moment.
La 23 martie, Papa Francisc a salutat oamenii, înainte de a părăsi spitalul Gemelli din Roma, unde a fost tratat mai mult de cinci săptămâni în cea mai gravă criză de sănătate din cei 12 ani de papalitate.
În luna februarie, Papa Francisc a fost internat Spitalul Gemelli din Roma pentru o infecție respiratorie. Starea de sănătate a Suveranului Pontif s-a complicat ulterior, medicii vorbind despre „o infecție polimicrobiană a tractului respirator”. Ulterior, medicii au anunțat că Papa Francisc suferă de pneumonie bilaterală. Deși pentru câteva zile a arătat semne de ameliorare, pe 22 februarie Vaticanul a anunțat că starea de sănătate a Suveranului Pontif era critică.
Papa Francisc a fost ales cap al Bisericii Catolice pe 13 martie 2013, după ce precedentul Suveran Pontif, Benedict al șaisprezecelea s-a retras din funcție. Era primul Papă care a luat această decizie în ultimii 600 de ani. Papa Francisc, un om extrem de modest, a fost considerat un adevărat sprijin al nevoiașilor și a punctat multe premiere în sânul Bisericii Catolice.
Suveranul Pontif a ales numele Francisc în onoarea Sfântului Francisc de Assisi, unul dintre cei mai iubiţi dintre sfinţii catolici, cunoscut pentru acţiunile sale de caritate şi dragostea pentru animale.
Papa Francisc a fost primul papă latino-american din istorie
Alegerea Papei a fost o surpriză pentru lumea întreagă. Era primul latino-american și primul iezuit care devenea Suveran Pontif. Și alegerea numelui cu care avea să conducă destinele Vaticanului a fost inedită, pentru că înaintea lui nu a mai existat un Papă Francisc.
„Scopul acestui conclav a fost de a da un Episcop Romei. Și se pare că frații mei cardinali s-au dus să îl aducă de la capătul lumii”, declara Papa Francisc.
Papa Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, s-a născut la 17 decembrie 1936, într-o suburbie a capitalei Argentinei, Buenos Aires. A fost cel mai mare dintre cei cinci copii ai unei familii de emigranți italieni. A studiat chimia, dar a ales apoi calea preoţiei. Și-a luat licența în filozofie și a predat literatură și psihologie. Unul dintre formatorii săi spirituali a fost preotul greco-catolic Ștefan Czmil, refugiat din Ucraina, care l-a inițiat în spiritualitatea creștină răsăriteană. A fost hirotonit preot în data de 13 decembrie 1969 și a urcat în timp toate treptele ierarhice până la cea de cardinal, pe care a dobândit-o în 2001.
Papa Francisc, un sprijin al nevoiașilor
De-a lungul vieții papale, a atras admiraţia lumii prin modestie, deschiderea față de oamenii nevoiași, dar și față de subiecte considerate tabu precum homosexualitatea sau poziția femeilor în biserică.
„Nu a avut niciodată o mașină cu șofer când era episcop de Buenos Aires. Nu și-a dorit niciodată să stea în reședința arhiepiscopală, cocheta reședință din Buenos Aires. Obișnuia să se deplaseze cu metroul sau cu autobuzul cu ceilalți. Cu o mare simplitate. Locuia într-un casă foarte austeră, cu un singur calorifer. Nu a vrut ca centrala termică să fie pornită doar pentru el, în weekend. Un număr mare de atitudini care arată o mare simplitate și austeritate”, a precizat Sergio Rubin, biograful Papei Francisc.
Adept al unei doctrine conservatoare, a intrat în contradicție cu guvernul argentinian când s-a pus problema căsătoriei între persoane de același sex, pe care o considera „un război distructiv contra planului lui Dumnezeu". Însă s-a pronunțat pentru uniunile civile ale cuplurilor homosexuale, ca o soluție de compromis. A fost un mare promotor al comuniunii între biserici și a mers într-o mulțime de călătorii apostolice.
În perioada 31 mai-2 iunie 2019 a făcut o vizită în România, sub genericul „Să mergem împreună!” Iar în ultima zi a călătoriei a prezidat la Blaj slujba de beatificare a episcopului Valeriu Traian Frențiu și a însoțitorilor acestuia, morți în închisorile comuniste.
Admirator al echipei de fotbal San Lorenzo și al scriitorilor Borges și Dostoievski
În 2022, sănătatea papei s-a șubrezit: folosea un scaun cu rotile, asa că a anunțat va restrânge numărul călătoriilor. Capul Bisericii Catolice era un iubitor al fotbalului și fan al echipei San Lorenzo din Buenos Aires, fondată de un preot. Vorbitor fluent de spaniolă, italiană, engleză, franceză, germană și latină, Papa Francisc prețuia lucrările unor autori precum Luis Borges și Feodor Mihailovici Dostoievski, dar şi filmele neorealismului italian.
Încă de la începutul pontificatului a refuzat straiele și încălțămintea luxoasă care i se cuveneau unui Papă și chiar să locuiască în apartamentul destinat capilor bisericii catolice de la Vatican. A cerut în schimb să i se amenajeze o garsonieră modestă și a dat mari bătăi de cap gărzilor sale de corp, când s-a dus neînsoțit la un magazin de ochelari din centrul Romei. S-a implicat activ în problemele politice şi diplomatice internaționale.
A condamnat în predicile sale conflicte armatele din Siria, Ucraina sau Nigeria. Și a mijlocit reluarea unor relaţii bilaterale tensionate, precum cea dintre Cuba şi SUA. Deschis către tehnologie și tot ce înseamnă lumea modernă, Papa Francisc și-a creat conturi de Instagram și Twitter și a lansat un album rock. Și-a scris, la 87 de ani, autobiografia, intitulată „Viața. Povestea mea prin istorie". În volum, Papa Fracisc spunea clar că nu ia în calcul să se retragă și că pontificatul e „pe viață".