Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Compensarea prețului carburanților ar putea fi eliminată din 2023. Scenariile luate în calcul de Guvern

Compensarea cu 50 de bani a litrului de carburant ar putea dispărea de la 1 ianuarie. Măsura este în vigoare până la 31 decembrie, iar, conform surselor Euronews România, Guvernul ia în calcul să nu o prelungească.

Prețurile pentru benzină și motorină au scăzut în ultima perioadă, astfel că Guvernul ia în calcul să renunțe la măsura compensării carburanților cu 50 de bani pe litru începând de la 1 ianuarie 2023.

O decizie finală va fi luat în coaliția de guvernare până la finalul acestui an după vizita efectuată de premierul Nicolae Ciucă în Coreea de Sud.

Chiar dacă această compensare va fi eliminată de la 1 ianuarie 2023, Guvernul ar putea să o reintroducă în cazul în care prețurile carburanților vor începe din nou să crească.

Măsura compensării prețului carburanților, introdusă în luna iulie

La sfârșitul lunii septembrie, Guvernul a prelungit cu trei luni a compensării prețului carburanților.

Subvenționarea prețului carburantului s-a aplicat de la 1 iulie, iar pe durata a trei luni, impactul bugetar fiind de 900 de milioane de lei.

Înainte ca schema de compensare să se aplice, prețul mediu al unui litru de benzină era 8,65 lei, iar al motorinei sărea de 9 lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE