Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Companiile de stat, datoare la stat. Care sunt cele mai neprofitabile companii din România

Guvernul pune la punct un pachet de măsuri fiscale menit să reducă deficitul bugetar, dar în paralel trebuie să țină în viață companiile de stat. Consiliul Fiscal arată că România se confruntă anual cu un deficit de peste două miliarde de lei, de pe urma celor aproape 800 de companii pe care le controlează. CFR Călători, Metrorex și TAROM se numără printre companiile care înregistrează pierderi de sute de milioane de euro.

Companiile neprofitabile din România

CFR Călători estimează în acest an o pierdere mai mare cu 350% față de cea de anul trecut. Reprezentanții companiei dau vina pe creșterea salariilor și majorarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii. Directorul CFR a transmis că va solicita 660 de milioane de lei la rectificarea bugetară, pentru a reduce pierderile din acest an.

Conform estimărilor, pierderile Metrorex din acest an ar urma să ajungă aproape de 400 de milioane de lei. Echivalentul a 80 de milioane de euro. Trebuie menționat și faptul că Metrorex a înregistrat un profit de 1,8 milioane de lei în 2022, asta după ce compania a primit 100 de milioane la rectificarea bugetară pentru stingerea datoriilor.

TAROM își propune să revină pe profit în 2024. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din anul 2007. Pentru acest lucru, compania aeriană trebuie să reducă pierderile din acest an cu 72% față de anul 2022. Reprezentanții TAROM susțin că obiectivul este realizabil, deoarece, în medie, avioanele sunt pline în proporție de 83%. Cu toate acestea există nemulțumiri în rândul angajaților. Sindicatul susține că peste 200 de muncitori primesc în prezent salariul minim pe economie.

O altă problemă a statului o reprezintă companiile de minerit. De exemplu, Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de 1,5 miliarde de euro până anul trecut. Specialiștii sunt de părere că este imposibil ca statul să controleze companii profitabile, cât timp nu există indicatori de performanță.

Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pntru Antreprenoriat Feminin: "Dacă numirile aceastea, în CA și Consiliile de Supraveghere, nu vor mai fi numiri politice și vorbim de specialiști sau oameni care au o experiență relevantă, atunci putem să vorbim despre rentabilitate, indicatori de performanță și așa mai departe.

Cât timp nu există indicatori de performanță, nu poți să cuantifici rezultatele și nici nu poți să tragi la răspundere."

La polul opus, cea mai profitabilă companie de stat este Hidroelectrica. În 2022, compania a realizat un profit net de 4 miliarde de lei, cu 30% mai mare față de 2021. În luna iulie, Hidroelectrica s-a listat la Bursa de Valori București, după cea mai mare ofertă publică inițială din istoria bursei românești. În primele două ore de la listare au fost achiziționate acțiuni în valoare de 485 milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE