Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Companiile aeriene pot refuza pasagerii cu anumite boli. Lista celor 18 afecțiuni care pot împiedica îmbarcarea

Puțini oameni știu că există 18 afecțiuni medicale care pot împiedica pasagerii să zboare cu avionul. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, companiile aeriene pot solicita o autorizație medicală în cazul pasagerilor care suferă de o afecțiune fizică sau psihică și au dreptul de a refuza transportul acestor persoane.

Printre diagnosticele pentru care călătoria cu avionul nu este recomandată sunt:, infarctul sau accidentul vascular cerebral recent, pneumonia, angina pectorală, o parte dintre bolile psihice. Nici femeile însărcinate după a 36-a săptămână de sarcină, sau cei care suferă de boli infecțioase sau cardiovasculare nu ar trebui să zboare.

Daciana Toma, Medic Primar Medicină de Familie: ”Și vârsta înaintată poate să fie în sine un factor de risc. Apoi, starea de graviditate depinde de vârsta de sarcină la care este persoana respectivă. Foarte important este durata zborului, este un alt element extrem de important de care ținem cont.” 

Echipajul de bord este instruit să recunoască semnele unei probleme de sănătate. În acest caz, comandantul aeronavei va fi informat, iar el va decide dacă pasagerul este apt să zboare, dacă reprezintă un pericol pentru ceilalți pasageri, echipaj sau pentru siguranța aeronavei. 

”De obicei nu (îmi fac controale medicale n.red.), dar întreb medicul de familie știind ce boala am pentru că sunt operată pe cord și am voie să zbor”, spune o femeie.

”Nu pentru a zbura neapărat. Merg la controale odată pe an, dar nu specific pentru zbor”, mai spune un cineva.

Daciana Toma, Medic Primar Medicină de Familie: ”Un pacient care are boală venoasă cronică, dacă are de efectuat un zbor mai lung, vă garantez că dacă nu-și ia măsurile de precauție în momentul în care va coborî din avion, va avea picioarele foarte umflate, cu un disconfort teribil. Este absolut clar că dacă suntem într-o condiție medicală care să ridice anumite suspiciuni e bine să întrebăm medicul înainte.” 

Înainte de a zbura cu avionul, persoanele care știu că suferă de anumite afecțiuni cronice trebuie să aibă îndemână medicația necesară pentru câteva zile. Există întârzieri și amânări neașteptate, iar dacă un bolnav nu are acces la tratament, starea sa de sănătate se poate înrăutății. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE