Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Companii din Lituania exportă mărfuri cu dublă utilizare în Rusia - investigație jurnalistică

Companii lituaniene au livrat mărfuri cu dublă utilizare, atât civilă, cât şi militară, cu o valoare de cel puțin 130 de milioane de euro către ţări vecine cu Rusia. Conform unei investigaţii a Radioteleviziunii lituaniene (LRT), se presupune că acestea au ajuns ulterior în industria militară rusă.

Produsele au fost trimise mai întâi în țări din Asia Centrală

Printre aşa-numitele mărfuri cu dublă utilizare, s-au aflat microcipuri, produse electronice, aparate electrice şi maşini care pot fi folosite pentru a fabrica produse civile sau arme şi sisteme militare. Acestea au fost trimise de companii lituaniene mai întâi în ţări din Asia Centrală, dar, în cele din urmă, au ajuns în cele din urmă în Rusia.

LRT: "Livrările se fac prin ţări precum Kazahstan, Kîrgîzstan şi Uzbekistan. Companiile lituaniene implicate în export susţin că nu ştiau că mărfurile şi tehnologiile cu dublă utilizare vor ajunge în cele din urmă în Rusia".

70 de companii lituaniene, implicate

Potrivit investigației, peste 70 de companii lituaniene au contribuit în mai multe rânduri la trimiterea de articole cu dublă utilizare în Rusia.

Una dintre companii implicată în aceste transporturi era deţinută de primarul celui de-al doilea oraş ca mărime al Lituaniei, Kaunas, şi de partenerul său de afaceri.

Ancheta jurnalistică menționează că Uniunea Europeană (UE) nu interzice expedierea de produse cu dublă utilizare în Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan, Armenia şi alte ţări. Lituania a implementat o astfel de interdicţie la nivel naţional în 2023.

Raportul LRT a fost făcut public cam în același interval de timp în care grupul de jurnalism de investigație Re:Baltica, cu sediul în Letonia, a dezvăluit că unele companii cu legături politice în Letonia, inclusiv un membru al parlamentului, sunt implicate în transporturi de minereu de mangan către Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE