Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană oferă Tunisiei un miliard de euro pentru combaterea migrației ilegale

Țările din Uniunea Europeană au ajuns la un consens, considerat unul istoric, pentru a reglementa procesul cererilor de azil. În acest sens, având în vedere că tunsienii reprezintă o mare parte din migranții care ajung din nordul Africii în Europa, Comisia Europeană e gata să ofere Tunisiei un sprijin de peste un miliard de euro, pentru a combate acest fenomen al migrașiei, "din moment ce acordul necesar va fi atins" pe deplin, după spusele Ursulei von der Leyen, președinte al Comisiei Europene.

Banii ar urma să fie folosiți pentru un mai bun control la graniță și pentru o combatere mai eficientă a traficului de persoane.

Tunisia ar urma să primească ajutor financiar din partea UE pentru controlul migrației

Astfel, UE ia în calcul un ajutor de până la 900 de milioane de euro, ca aistență macro-financiară, iar ca o măsură imediată, acordarea a 150 de milioane de euro.

Anunțul a venit duminică, 12 iunie, după o conferință de presă comună dintre Ursula von der Leyen, prim-ministrul italian Giorgia Meloni și prim-ministrul olandez Mark Rutte, după o vizită în Tunis. Temele de pe agendă au fost legate de migrație, energie și economie.

Ursula von der Leyen și președintele Tunisiei Kais Saied au stabilit că se va lucra la un pachet compus din cinci piloni, care include "creșterea comerțului și investițiilor și o cooperare reciproc benefică în domeniul energiei".

În plus, Uniunea Europeană e gata să ofere Tunisiei 100 de milioane de euro pentru managementul granițelor, operațiuni de căutare și salvare, măsuri de combatere a contrabandei și alte inițiative privitoare la migrație.

Tunisia a devenit o sursă majoră de migrație către Europa

Discuțiile au drept scop stabilitate și netezirea drumului pentru o recuperare internațională a țării africane, în condițiile în care Tunisia a devenit o sursă majoră de migrație către Europa.

Premierul de extremă dreaptă al Italiei, Giorgia Meloni, s-a aflat pentru a doua oară la Tunis în decurs de o săptămână, după ce marți s-a întâlnit cu Saied. Tunisia se află la circa 150 de kilometri de insula italiană Lampedusa și este de multă vreme pe ruta migranților, în mare parte din țările africane sub-sahariene, care caută o viață mai bună în Europa.

Înaintea întâlnirii, șeful națiunii africane a spus că țara sa nu va accepta să devină "un grănicer pentru alte țări". Precizarea lui Saied a venit în momentul în care acesta se afla în vizită în portul Sfax, considerat principalul punct de plecare pentru migranții care vor să ajungă în Italia. Acordul de săptămâna trecută este considerat unul istoric în cea ce privește fenomenul migrației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE