Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exercițiu pe mare pentru combaterea migrației ilegale. 500 de persoane, salvate de pe un pescador supraaglomerat

Amplu exercițiu în Marea Neagră pentru combaterea migrației ilegale. Conform scenariului, polițiștii de Frontieră au depistat un pescador cu 500 de migranți, aflați în pericol pe o barcă subdimensionată, aflată la 20 de mile est de Vama Veche. Forțele de intervenție se mobilizează rapid iar migranții, între care  zeci de femei și copii, sunt aduși la cheu de o navă a Poliției de Frontieră. Deși astăzi a fost vorba doar despre un exercițiu, situațiile reale pot apărea oricând. 

Două săptămâni au trecut de la ultima situație reală, în care 50 de migranți, bărbați, femei și copii au fost depistați în apropiere de Vama Veche, la bordul unei ambarcațiuni nesigure. Coordonarea este esențială în astfel de momente pentru că de cele mai multe ori, navele care îi transportă ilegal pe migranți sunt neîncăpătoare, nu au suficiente mijloace de salvare și se pot scufunda oricând, mai ales când marea este agitată. Multe dintre misiunile polițiștilor de frontieră au fost la limita dintre viață și moarte. 

Ciprian Popa, comandantul nava de intervenție Garda de Coastă: ”A fost un caz cu o navă tip pescador, 75 de persoane, februarie, frig, furtună, i-am descoperit noaptea pe la 11 inițial au încercat să se ascundă, abia când am ajuns la ei au început să iasă, probleme medicale, rău de mare specific, am avut și un copil de două luni.” 

Forțele de salvare se antrenează pentru evitarea unor tragedii

Cazurile reale pot apărea oricând, tocmai de aceea forțele de intervenție se antrenează pentru a fi pregătite să gestioneze orice situație. De cele mai multe ori, oamenii aflați la bordul ambarcațiunilor care îi transportă ilegal sunt în pericol, așa că sunt evacuați la bordul navelor de salvare. Secvențele de instruire simulează pas cu pas intervențiile reale.

Migranții sunt aduși la bordul navei poliției de frontieră, urmează un control preliminar, autoritățile vor să se asigure că nu au asupra lor arme de niciun fel, imediat după această procedură, migranții vor fi duși la cheu către dana de pasageri din Constanța, unde vor continua cercetările. 

Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța: ”Noi ne confruntăm cu astfel de situații, ne-am confruntat de-a lungul anilor știm cum să acționăm. Trebuie să testăm capacitatea de reacție a tuturor instituțiilor din cadrul MAI și nu numai, pentru gestionarea unui astfel de eveniment în care sunt implicate un număr de 500 de persoane.” 

Anul trecut, trei ambarcațiuni cu 150 de migranți la bord au fost depistate în apele teritoriale românești, iar în acest an, 50 de cetățeni sirieni și afgani au fost prinși în timp ce încercau să intre ilegal în țara noastră, la bordul unei ambarcațiuni care venea cel mai probabil din Turcia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE