Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană a propus o relaxare a regulilor în ceea ce privește culturile modificate genetic

Comisia Europeană a propus relaxarea regulilor pentru culturile modificate genetic și a deschis calea pentru o posibilă autorizare și reglementare a așa-numitelor noi tehnici genomice (NGT).

Comisia Europeană propune relaxarea regulilor privind culturile modificate genetic

Potrivit Comisiei, aceste inovații ar putea face posibilă dezvoltarea de plante care să fie mai rezistente la schimbările climatice sau la paraziți. Totul vine în contextul unor evenimente climatice majore din ultimii ani, iar aceste NGT-uri ar putea mări siguranța alimentară.

"Putem fi mult mai rapizi, mult mai aplicați și cu acest ajutor, probabil, am putea fi și mai economi. În consecință, ne vom putea concentra pe culturi și ne vom putea axa pe comerțul care contează cu adevărat pentru fermieri și pentru consumatori", a declarat secretarul general al Euroseeds Garlich von Essen, pentru Euronews.com.

Ce înseamnă tehnicile genomice (NGT)

Principiul pe care se bazează aceste tehnici genomice este de a produce mutații în genomurile unui soi de plantă fără a adăuga gene din afara speciei. În plus, un beneficiu ar fi, după spusele Comisiei Europene, că această inovație ar putea să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor.

Însă această decizie a Comisiei Europene este criticată de organizațiile de mediu, care consideră că NGT reprezintă, de fapt, o altă denumire pentru plantele sau alimentele modificate genetic.

"În urmă cu câțiva ani, cea mai înaltă instanță din Europa a dat o hotărâre și a explicat clar că noile tehnici genomice sunt OMG-uri (n.r.: organisme modificate genetic), din punct de vedere legal, politic, științific, totul este rezolvat.

Până acum, au fost efectuate cercetări foarte limitate asupra modului în care asta ar putea avea un impact asupra naturii, asupra modului în care ar putea afecta sănătatea umană și în ce mod o face mai relevantă. Dacă ne gândim la fluturi, albine și polenizatori, nu s-au făcut cercetări cuprinzătoare dacă aceștia ar putea fi afectați sau nu. Iar noi credem că, înainte de a putea implementa NGT, ar trebui făcute niște verificări de bază în ceea ce privește siguranța", a declarat, pentru Euronews.com, Mute Schimpf, de la Friends of the Earth Europe, cea mai mare rețea de mediu din Europa.

ONG-urile cred că propunerea Comisiei Europene ar elimina cerințele de etichetare și controalele de siguranță, care ar duce la o lipsă de transparență pentru consumatori și producători.

Dezbaterea rămâne deschisă și este la latitudinea statelor membre și a Parlamentului European să-și exprime opiniile cu privire la aceste noi tehnologii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE