Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un comisar european i-a numit "idioți" pe eurodeputați crezând că are microfonul închis

Membrii Parlamentului European și-au exprimat indignarea și au cerut demisia comisarului european Olivér Várhelyi. Comisarul european pentru vecinătate și extindere i-a numit "idioți" pe eurodeputați, în cadrul unei audieri în PE, crezând că are microfonul închis.

Comisarul maghiar a făcut remarca într-o sesiune dedicată politicii de extindere a UE în Balcanii de Vest, regiune în care majoritatea țărilor sunt candidate la aderarea la blocul comunitar.

Audierea a durat aproximativ o oră și jumătate, timp în care eurodeputații i-au adresat numeroase întrebări lui Várhelyi pe marginea a diverse teme legate de acest portofoliu.

Serbia nu se aliniază politicii externe a UE

La finele audierii, eurodeputatul croat Tomislav Sokol a luat cuvântul și a acuzat Serbia că acționează ca un hegemon în regiune și că se "amestecă" în afacerile interne ale Muntenegrului.

Várhelyi a declarat că Serbia este obligată să respecte "aceleași condiții" ca orice alt candidat la UE și că "problemele" Muntenegrului sunt mai "profunde".

"Este de datoria poporului muntenegrean să preia conducerea și să își exercite voința pentru viitorul țării", a declarat comisarul.

Sokol a continuat apoi și a condamnat Serbia pentru că nu a urmat sancțiunile UE împotriva Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina, o chestiune care a atras mare atenție în ultimele luni și care a fost punctată într-un raport al Comisiei Europene publicat în octombrie.

Alinierea Serbiei la politica externă a blocului a scăzut de la 64% în 2021 la 45% în august 2022, se arată în raport, care subliniază"o serie de acțiuni și declarații" ale Serbiei contrare pozițiilor UE.

"Este UE pregătită să suspende negocierile de aderare până când Serbia va îndeplini toate condițiile?", a întrebat Sokol.

"Câți idioți au mai rămas?"

Várhelyi a spus apoi că lipsa de aliniere la politica externă nu face parte din criteriile "pe baza cărora poți suspenda negocierile de aderare".

"După cum știți, suspendarea negocierilor de aderare este doar ultima soluție", i-a spus el lui Sokol.

"Încă mai am speranța că Serbia înțelege importanța ajutorului său în această luptă împotriva impactului războiului", a întărit el. "Avem speranța că și Serbia își va reveni în cele din urmă."

Várhelyi a luat loc și a fost auzit spunând "Hány hülye van még?" în limba maghiară, care se traduce prin "Câți idioți au mai rămas?".

Înregistrarea audio și traducerea au fost verificate de ediția în limba maghiară a Euronews.

Cabinetul lui Várhelyi nu a oferit încă o explicație în ceea ce privește remarcile comisarului european.

Un purtător de cuvânt al președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că aceasta a cerut personalului specializat al PE să "analizeze" incidentul.

Eurodeputații cer demisia comisarului

Comentariul comisarului nu a fost tradus de serviciile Parlamentului European și a trecut inițial neobservat până când eurodeputatul ungar Sándor Rónai, care face parte din grupul socialist, a postat pe contul său de Twitter o înregistrare video a momentului.

Videoclipul lui Rónai a adunat mii de vizualizări și a stârnit indignarea altor parlamentari.

"Insultarea membrilor Parlamentului European care își fac treaba punând întrebări critice trebuie să aibă consecințe", a declarat europarlamentarul german Delara Burkhardt.

"Cel puțin, idioții știu când microfonul lor este deschis. Asta îi diferențiază de marii idioți", a glumit europarlamentarul francez Valérie Hayer.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, "trebuie să îl demită imediat... altfel riscă să piardă încrederea întregului Parlament European", a scris eurodeputatul belgian Guy Verhofstad, din grupul liberal Renew Europe.

Eurodeputații îl asociază pe Várhelyi cu Viktor Orban

Unii eurodeputați au făcut rapid legătura între comentariul lui Várhelyi și premierul maghiar Viktor Orbán, care a fost criticat în repetate rânduri pentru subminarea unității politice a UE prin adoptarea unor politici mai blânde față de Rusia.

"E minunat să aud ce gândește omul lui Orban de la Bruxelles despre democrație", a declarat eurodeputatul german Damian Boeselager, referindu-se la premierul ungar Viktor Orbán.

"Oliver Varhely ar trebui să demisioneze. Nu vreau să îl mai văd în Parlamentul nostru", a întărit acesta.

"Disprețul pentru Parlament pe care comisarul lui Orbán l-a demonstrat astăzi este inacceptabil", a declarat eurodeputatul olandez Thijs Reuten.

Europarlamentara socialistă Gaby Bischoff a spus pur și simplu: "Este timpul să acționăm".

Várhelyi are o relație tensionată cu PE

Reacția eurodeputaților reflectă relația din ce în ce mai tensionată dintre Várhelyi și PE.

Luna trecută, deputații europeni l-au acuzat pe comisar că "evită și diminuează în mod deliberat" importanța reformelor democratice și a statului de drept în procesul de aderare a statelor candidate.

Parlamentarii au cerut o anchetă "independentă și imparțială" asupra comportamentului lui Várhelyi și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presupusa sa atitudine amabilă față de liderii sârbi bosniaci ai mișcării separatiste din interiorul Bosniei-Herțegovina.

În decembrie, Várhelyi a fost intervievat de Euronews și a fost întrebat despre relația sa tensionată cu deputații europeni.

"Mă acuză că reduc importanța statului de drept... Cum ar trebui să mă exprim?", a declarat el. "Sună mai degrabă ca un joc politic decât ca o critică reală și întemeiată".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE