Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Colapsul monedei stabile Terra Luna: Este acesta precursorul prăbușirii financiare din 2008 al criptomonedei?

Cele două monede stabile principale din proiectul cripto Terra, TerraUSD și Luna, și-au pierdut în cursul acestei săptămâni din valoare. Unii au considerând incidentul o schemă Ponzi asemănătoare colapsului Lehman Brothers, care a precipitat criza financiară din 2008.

Pierderi pentru investitori

Moneda stabilă TerraUSD, sau UST, s-a prăbușit aproape complet în această săptămână și și-a pierdut valoarea. Astfel, 1 UST era echivalentul unui dolar american și a ajuns să valoreze 0,26 dolari americani. Între timp, tokenul soră al lui TerraUSD, Luna, a scăzut cu peste 97% miercuri, coborând sub 0,22 dolari americani. Până vineri, Luna s-a prăbușit la aproape 0 dolari.

Terra a fost clasată printre cele mai valoroase 10 criptomonede și a atins un vârf de aproape 120 de dolari americani pe unitate luna trecută. UST, creat de Terraform Labs, este o monedă stabilă algoritmică, ceea ce înseamnă că, în loc să aibă numerar și alte active deținute într-o rezervă pentru a-și susține simbolul, folosește un amestec complex de cod și Luna pentru a stabiliza procesul.

Lucrurile s-au complicat și mai mult după ce creatorul Terra, Do Kwon, a achiziționat Bitcoin în valoare de 3,5 miliarde de dolari americani pentru a sprijini UST în caz de criză.

Compania a spus că foarte puțini bitcoini împrumuți au fost cheltuiți, dar în prezent sunt folosiți pentru a cumpăra UST. Mulți își fac griji că Luna Foundation Guard va vinde o mare parte din Bitcoin pentru a sprijini UST.

Monedele stabile au provocat și prăbușirea criptomonedelor lichide

Dar situația Terra nu a scăzut doar prețul Bitcoin și Ether, ci și cea mai mare monedă stabilă din lume, Tether, care a scăzut până la 0,98 dolari americani joi și, din nou, deși aceasta avea o valoare de 1 dolar. Există, de asemenea, îngrijorări dacă Tether are și suficiente active pentru a-și susține pragul de 1 dolar.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a subliniat că TerraUSD este o dovadă a potențialei amenințări la adresa stabilității financiare de pe piețele nereglementate de criptomonede în timpul unei audieri a Comitetului Bancar al Senatului de marți.

 „Cred că asta ilustrează pur și simplu că acesta este un produs în creștere rapidă și că există riscuri pentru stabilitatea financiară și avem nevoie de un cadru adecvat”, a declarat Yellen.

Monedele stabile pretind a fi relativ stabile pe piața cripto extrem de volatilă. Ele sunt menite să fie legate de o monedă fiat și, de obicei, mențin o legătură echivalentă cu dolarul american. Dar evenimentele recente au demonstrat că acestea sunt la fel de volatile ca și alte criptomonede.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE