Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, care vizează Banatul, cea mai mare parte a Crişanei, sudul Olteniei şi al Munteniei, unde temperaturile vor urca până la 38 de grade pe parcursul zilei de sâmbătă.
Minimele termice se vor situa între 19 şi 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Judeţele marcate cu Cod portocaliu sunt Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor.
În restul ţării, este Cod galben de căldură şi disconfort termic, pe parcursul întregii zile. În Maramureş, Transilvania, Moldova, Dobrogea, nordul Crişanei, al Munteniei şi Olteniei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Va fi caniculă în toate zonele de câmpie, deal şi podiş, cu temperaturi maxime ce se vor situa în general între 34 şi 37 de grade. Minimele termice se vor încadra între 17 şi 22 de grade.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Principalele obiective ale Summitului COP28. Corespondent Euronews: ”O decizie finală poate implica eliminarea treptată a combustibililor fosili”
Președintele Summitului a declarat că nu există nici o dovadă științifică din care să reiasă că este necesară eliminarea combustibililor fosili. Mai multe ne spune corespondentul Euronews de la fața locului, Jeremy Wilks.
România a intrat în Alianţa Solară Internaţională. Țara noastră se alătură statelor care vor energie curată
România se alătură alianței internaționale care promovează extinderea folosirii energiei solare. Președintele Klaus Iohannis participă la evenimentul care are loc în Dubai, unde a susținut un discurs pe această temă.
Avertisment ONU: "Semnele vitale ale Pământului eșuează"
Climatologii spun că planeta a intrat într-o perioadă a secetelor severe fără precedent. De altfel, Uniunea Europeană propune reformarea sistemului financiar internațional pentru a ajuta țările cele mai afectate de schimbările climatice.
Cine plătește pentru atenuarea schimbărilor climatice: 45% dintre români nu vor să dea 1.000 de dolari pentru investiții
Deși mulți români sunt conștienți de impactul schimbărilor climatice, prea puțini sunt dispuși să plătească pentru a reduce impactul acestora, arată un raport al Băncii Mondiale.