CNA, proiect de 20 de milioane de euro, din bani europeni, pentru o autoritate digitală puternică

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) se reformează și anunță o investiție de peste 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea „primului său mare proiect finanțat din fonduri europene”.

Se numește DECA (Digitalizare pentru Eficientizare și o mai bună Comunicare în domeniul Audiovizual), iar demersul este unul necesar și vine în contextul problemelor tot mai grave din ultima perioadă privind dezinformarea, manipularea, fake news și alte nenumărate abateri.

CNA susține că va deveni astfel „o autoritate media adaptată realităților digitale și capabilă să protejeze eficient publicul.”

CNA, proiect de 20 de milioane de euro, din bani europeni

Suma exactă, anunțată de CNA, este de 102.446.484 lei (peste 20,4 milioane euro), iar acest proiect este finanțat prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.

Astfel, CNA va deveni cu adevărat o autoritate digitală, iar durata implementării este de 36 de luni, cu finalizare în iulie 2028.

„Beneficii concrete ale proiectului pentru public și societate :

Un sistem integrat de tip ERP pentru eficientizarea tuturor proceselor administrative interne ;

Platforme digitale de interacțiune directă cu publicul, posturile media și creatorii de conținut ;

Capacitate avansată de analiză automată a conținutului audiovizual (inclusiv din social media), cu ajutorul tehnologiilor bazate pe inteligență artificială ;

Crearea unui centru de date modern, găzduit într-un spațiu de înaltă securitate, pentru protejarea informațiilor și transparență în procesul decizional ;

Lansarea platformei naționale de educație media „edumediaCNA”, care va oferi resurse accesibile tuturor categoriilor de public, de la elevi la seniori ;

Dezvoltarea unui laborator de reglementare („sandbox” legislativ), care va oferi sprijin și testare reglementată pentru noile forme de conținut și inovare în media ;

Transparență totală în luarea deciziilor, cu publicarea automată a tuturor hotărârilor și a motivațiilor juridice aferente."

În direct la Euronews România, vicepreședintele CNA a dat mai multe detalii despre cum va funcționa instituția după implementarea noului proiect.

Valentin Jucan: „Dacă până la acest proiect, CNA era la un nivel tehnic comparabil cu un vechi radio, încercam să ne conectăm cu noile modalități tehnice, cum ar fi un iPhone, ceea ce era imposibil. Astăzi suntem în situația cu acest proiect de a fi chiar cu un pas înainte. Vom fi capabili să avem analize în timp real, cu inteligența artificială, baze de date care să ne permită să facem o analiză complexă a rapoartelor pe care le avem și la ceea ce se întâmplă în audiovizual, cât și în online, o viteză de reacție instituțională mult mărită, dar și transparență totală în privința deciziilor pe care le luăm și a întregului echipament de informații de care dispunem.

Practic, vom putea să fim, dacă nu cu pas înainte, măcar să fim în timp real cu ceea se întâmplă și cu provocările din societate. Asta înseamnă că vom ridica nivelul de încredere al instituției, iar românii vor putea să vadă în CNA o autoritate care este capabilă să reacționeze, să-i protejeze, dar, în egală măsură, să fie vigilentă și echilibrată atunci când este vorba despre libertatea de exprimare."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE