Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Claudine Gay, rectorul Universității Harvard, demisionează pe fondul unor acuzații de plagiat și antisemitism

Claudine Gay, președinta Universității Harvard, și-a anunțat demisia după ce a fost acuzată de plagiat și că ar fi permis apariția unui puternic sentiment antisemit în prestigioasa universitate. Ea pune astfel capăt unui mandat de șase luni, cel mai scurt din istoria Harvard.

Mesajul șefei Universității Harvard, Claudine Gay, prin care a anunțat că demisionează

„Cu inima strânsă, dar cu o dragoste profundă pentru Harvard, vă scriu pentru a vă anunţa că voi părăsi postul de preşedintă” a Universităţii Harvard, a spus Claudine Gay în scrisoarea de demisie publicată marţi. „Nu e o decizie luată cu ușurință”, a adăugat ea.

În vârstă de 53 de ani, Claudine Gay a fost prima persoană de culoare care a fost președintă a Harvard și doar a doua femeie în această funcție.

Ea a anunţat că demisionează, în urma acuzaţiilor de plagiat şi unei audieri tensionate în Congresul american pe tema combaterii antisemitismului în campusurile universitare, audiere desfăşurată în contextul tensionat al războiului din Fâşia Gaza, transmite France Presse, citată de Agerpres. Ar fi fost presată să se retragă astfel din funcție de comunitatea evreiască de la Harvard și de unii membri ai Congresului.

Pe 5 decembrie, la o audiere în Congres, Gay a depus mărturie despre modul în care este gestionat antisemitismul în campus, refuzând să interzică discursul din campus, care îndemna la omorârea evreilor.

Ea a fost vizată de criticile primite în urma răspunsurilor pe care în timpul audierii le-a dat parlamentarei republicane Elise Stefanik, care a asimilat apelurile unor studenţi la „Intifada” cu incitarea la „un genocid împotriva evreilor în Israel şi în lume”. Întrebată, de exemplu, dacă astfel de îndemne încalcă normele universitare, Claudine Gay a răspuns că aceasta „depinde de context”, ceea ce a generat controverse.

„A fost complicat pentru mine să văd că planează îndoiala asupra planurilor mele de a face faţă urii şi de a respecta rigoarea academică (...) şi înfricoşător să fiu ţinta atacurilor personale şi ameninţărilor legate de rasism”, a mai spus Claudine Gay în scrisoarea de demisie.

Profesoarei de ştiinţe politice i s-au adus și acuzaţii de plagiat, legate de lucrările sale academice, acuzaţii evidenţiate de un website conservator, dar acestea nu au fost demonstrate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE