Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu anunță că Parlamentul se va întruni într-o sesiune extraordinară. Care este motivul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat, joi, că va convoca Parlamentul într-o sesiune extraordinară pentru a ratifica „cu celeritate” protocoalele de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei, informează Agerpres.

Ciolacu a subliniat, la cea de-a 22-a ediţie a formatului Parliamentary Intelligence-Security Forum, că războiul „ilegal" şi „nejustificat" declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a schimbat „fundamental" parametrii de securitate.

„Evenimentul pe care îl deschidem azi este organizat la puţin timp de la încheierea Summitului NATO de la Madrid unde s-au luat decizii istorice. Mă refer la invitarea Suediei şi Finlandei să adere la alianţă, întărirea capacităţii de apărare a Flancului Estic şi reflectarea pentru prima dată a Mării Negre într-un concept strategic al NATO. Vreau să vă anunţ că Parlamentul României va parcurge cu celeritate tot ce ţine de procesul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO pentru cele două state nordice. Vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă, pe care o vom anunţa în perioada următoare", a declarat Ciolacu.

De asemenea, el a salutat anunţurile făcute de Franţa şi SUA privind creşterea prezenţei militare în România.

„Suntem recunoscători aliaţilor noştri pentru această nouă confirmare a importanţei parteneriatelor strategice pe care le avem cu SUA şi Franţa", a declarat Marcel Ciolacu.

România, „aliat de încredere” al NATO

Președintele Camerei Deputaților a mai afirmat că, prin reacţiile avute după declanşarea agresiunii Rusiei, România „a reconfirmat rolul său de aliat de încredere pe Flancul estic al NATO, dar şi statutul de partener strategic al SUA şi de stat membru al UE matur şi responsabil, implicat activ la Marea Neagră".

Anunțul lui Ciolacu vine după ce ambasadorii statelor membre NATO au semnat, marți, protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Acestea trebuie ratificate acum de către toate țările membre NATO, în conformitate cu procedurile lor naționale.

Pe 18 mai, Finlanda și Suedia și-au depus cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ca urmare a invaziei Ruse în Ucraina. Ulterior, pe 29 iunie, la Summit-ul NATO de la Madrid, acestea au fost invitate să se alăture Alianței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE