Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Vladimir Lipaev, noul ambasador al Rusiei în România. În 2023, a fost expulzat din Estonia

Rusia a numit un nou ambasador în România. Este vorba de Vladimir Lipaev. Decretul a fost semnat astăzi de președintele Vladimir Putin.

În ultimii ani, Lipaev a fost ambasador în Estonia, țară cu care Moscova a avut relații dimplomatice complicate după declanșarea războiului din Ucraina. Iar anul trecut, Rusia și Estonia și-au expulzat reciproc ambasadorii.

Născut pe 6 februarie 1959. Lipaev a absolvt în anul 1981 Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) al Ministerului Afacerilor Externe al URSS. Tot din 1981 a intrat în activitatea diplomatică.

Expulzat din Estonia pe fondul tensiunilor diplomatice

Lipaev a lucrat în diferite funcții în aparatul central al Ministerului de Externe al Rusiei și în străinătate, notează tass.ru. La finalul anului 2021, a fost numit ambasador al Rusiei în Estonia. La începutul anului 2023, Estonia a expulzat 21 de angajați ai ambasadei Rusiei, spunând că va găzdui doar opt oficiali diplomatici pe teritoriul său - o cifră egală cu cea a echipei de la Tallinn la Moscova.

Kremlinul a răspuns prin alungarea ambasadorului estonian Margus Laidre din Rusia. Tallinn a pus apoi capăt mandatului ambasadorului rus Vladimir Lipaev, notează Politico.

Funcția de ambasador al Rusiei în România a devenit vacantă în urmă cu câteva zile. Valeri Kuzmin și-a încheiat misiunea diplomatică cu două săptămâni mai devreme, după decesul soției sale. Kuzmin a fost de mai multe ori convocat la Ministerul de Externe de la București, după începerea conflictului din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE