Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România închide Centrul Rus de Cultură și Știință din București. Ambasadorul Rusiei a fost convocat la MAE

Bogdan Aurescu l-a convocat la MAE pe Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, pe care l-a informat că România a hotărât să suspende activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință la București.

"Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România", potrivit MAE.

Centrul s-a transformat în instrument de propagandă

Ministerul Afacerilor Externe arată că în repetate rânduri Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești.

"Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina", transmite MAE

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici.

Până la finele lunii august, Centrul trebuie să își încheie activitatea

Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură, mai informează MAE.

Ce este Centrul Rus de Cultură și Știință

Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013.

În baza acordului menționat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură și Știință, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE