Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, convocat pentru discuții la MAE

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat miercuri la sediul Ministerul Afacerilor Externe, unde a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru Afaceri Strategice, Iulian Fota.

Întrevederea a avut loc în contextul publicării de către Ambasada Federației Ruse la București, pe pagina sa oficială de internet, a articolului Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii, notează MAE.

Secretarul de stat pentru Afaceri Strategice a atras atenția cu privire la limbajul nepotrivit, provocator și ofensator la adresa României și a NATO, utilizat în repetate rânduri de către Ambasada Rusiei în comunicările publice.

”De asemenea, a fost reamintit și faptul că la data de 22 aprilie 2022 MAE a transmis o Notă Verbală prin care și-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declarațiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat „Despre război şi pace în Ucraina”).

Totodată, MAE a atras atenția asupra modului dezumanizant și neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deține întreaga responsabilitate, și a reiterat îndemnul la maximă reținere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor și mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei.”

Secretarul de stat a reiterat în cadrul reuniunii că maniera de a comunica public a misiunii Rusiei reflectă o abordare nepotrivită în relația bilaterală și a solicitat ca mesajele publice să fie formulate în consens cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, din 1961.

Cum a răspuns Europa diplomaților ruși

Pe 5 aprilie, în urma masacrului de la Bucha și a crimelor comise de armata rusă pe întreg teritoriul Ucrainei, România a declarat ca personae non gratae 10 diplomați ruși. Pe fondul războiului din Ucraina, statele UE au expulzat peste 400 de diplomați ruși și personal din cadrul misiunilor diplomatice ale Rusiei în blocul comunitar.

Totodată, în urma mișcărilor de stradă și a protestelor din marile capitale europene împotriva războiului din Ucraina, MAE al Rusiei și-a avertizat diplomații aflați la post să evite ieșirea în spațiul public, după ce manifestanții au aruncat cu vopsea în sediile ambasadelor de la Roma, Sofia și Praga. În aprilie, în Regatul Unit al Marii Britanii, protestatarii au manifestat împotriva jafurilor armatei ruse în Ucraina, prin aducerea de ustensile de gătit și electrocasnice în fața ambasadei Rusiei la Londra.

Mai multe proteste au avut loc și în București, de la declanșarea războiului în Ucraina. În fața Ambasadei Rusiei din Ucraina manifestanții au purtat pancarte pe care scria Stop War, Mulțumim România și Putin Criminal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE