Teodora Gandore, elevă la International School of Bucharest, a intrat în elita educației globale, obținând scorul maxim de 45 de puncte la prestigiosul examen International Baccalaureate (IB). Este singura elevă din România care a atins această performanță în sesiunea din mai 2025 și una dintre doar 200 la nivel mondial, dintr-un total de peste 200.000 de candidați.
„International Baccalaureate este o școală care, din punctul meu de vedere, pregătește toți elevii pentru cel mai bun start al parcursului lor. Am apreciat enorm de mult faptul că fiecare profesor a fost lângă noi tot timpul și ne-a susținut în fiecare pas al procesului educațional. Suntem mereu încurajați să punem întrebări, să fim curioși, să vrem să învățăm cât mai multe și cred că lucrul acesta creează un mediu extrem de prietenos și foarte primitori pentru toți elevii”, a declarat Teodora pentru Euronews România.
Despre rigorile examenului: „Nu învățăm doar teorie, ci și cum să o aplicăm”
Sistemul International Baccalaureate este considerat unul dintre cele mai exigente din lume. Elevii trebuie să susțină examene la șase materii la alegere, să urmeze un curs de filozofie (Theory of Knowledge), să realizeze o cercetare proprie (Extended Essay) și să participe la activități extracurriculare în cadrul programului CAS (Creativity, Activity, Service).
„Acest bacalaureat nu ne învață doar cunoștințe teoretice, ci ne dezvoltă gândirea critică, studiul independent și managementul timpului – abilități esențiale în lumea de azi”, a explicat Teodora.
„N-am îndrăznit nici să sper la acest scor. Adică am am făcut tot ce a ținut de mine, am muncit cât de mult am putut, dar nu am îndrăznit să sper la acest scor. Și am o am simțit foarte multă recunoștință când l-am văzut. M-am simțit foarte fericită. Nu am cuvinte să exprim ce am simțit în momentul acela și sunt extrem de recunoscătoare pentru tot ce mi se întâmplă. Sunt recunoscătoare școlii pentru că mi-a oferit atâta susținere și mi-a dat absolut tot ce am avut nevoie ca să ajung aici. Sunt recunoscătoare familiei mele pentru că m-a susținut în fiecare pas și datorită lor am ajuns aici”, a mai adăugat aceasta.
Pentru Teodora, sprijinul primit la școală a fost esențial: „Fiecare profesor a fost un model pentru mine. M-au inspirat profund și m-au susținut în fiecare pas al procesului educațional”, a spus ea cu recunoștință
În spatele performanței impresionante se află și oameni dragi care au avut un impact major asupra parcursului Teodorei.
„Mama mea este un alt model pentru mine. M-a învățat să fie un om bun și să nu mă dau bătută niciodată. Și de asemenea, prietenul meu este un alt model pentru mine. M-a învățat să să cred mereu în mine și să să cred că pot să-mi ating potențialul chiar și atunci când eu nu aveam atât de multă speranță”, a mărturisit ea.
A ales să rămână în România: „Aici e locul care-mi aduce cea mai multă fericire”
Contrar tendinței actuale a absolvenților de a pleca la studii în străinătate, Teodora a luat deciza de a-și continua studiile în România.
„Eu personal am ales să rămân în țară pentru că asta este decizia care-mi aduce cea mai multă fericire și împăcare. Ce sfat aș da, aș spune ca fiecare să se gândească în primul rând la ce își dorește cel mai mult în viață și ce l-ar face să se simtă fericit. Într-adevăr, se spune foarte mult că poate în țările vestice educația este mai bună, însă eu sunt de părere că performanța poate fi atinsă oriunde și că asta depinde de noi în sine. Am toată convingerea că și în România se poate atinge performanță și de asta vreau să rămân aici, pentru că sunt sigură că o să-mi placă foarte mult și că o să-mi aducă cea mai multă fericire”, a declarat ea.