Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Radu Drăgușin, devenit cel mai scump fotbalist român. Salariul pe care îl va primi jucătorul școlit în Italia

Radu Drăgușin a devenit cel mai scump fotbalist român din istorie, după ce jurnalistul Fabrizio Romano a anunțat transferul său de la Genoa la Tottenham în schimbul a 30 de milioane de euro.

Radu Drăgușin, cel mai scump fotbalist român din istorie

Fundașul român în vârstă de 21 de ani ajunge astfel în cel mai "bogat" campionat al planetei, Premier League, unde cluburile au cele mai mari bugete, iar jucătorii au cele mai mari salarii. Excepțiile sunt puține la capitolul salarii și îi vizează pe Cristiano Ronaldo sau Karim Benzema, care sunt remunerați cu sume mult mai mari în țările arabe.

  • 24,2 milioane de euro este salariul mijlocașului belgian Kevin de Bruyne (Manchester City), cel mai bine plătit jucător din Premier League, conform Spotrac.

Conform înțelegerii cu Tottenham, Radu Drăgușin va încasa un salariu net anual de 2,8 milioane de euro, după cum relatează jurnalistul italian Nicolo Schira. La Genoa, Drăgușin primea 930.000 de euro pe an.

În urmă cu trei ani, Radu Drăgușin era remunerat cu 42.000 de euro pe an, după cum a dezvăluit agentul său, Florin Manea, pentru Digi Sport, la acea vreme. Salariul de la Tottenham va fi de aproape 67 de ori mai mare față de suma pe care o primea în urmă cu exact trei ani.

Radu Drăgușin a fost școlit în Italia

Evoluția sa a pornit din Italia, acolo unde fotbalul se învață cel mai bine, după cum spun specialiștii, având în vedere accentul pus pe defensivă. Iar Drăgușin, fiind fundaș, a avut posibilitatea să se școlească așa cum trebuie.

Radu Drăgușin a început fotbalul la juniorii de la Sportul Studențesc, iar în iulie 2013, după ce echipa s-a desființat, a ajuns la Regal Sport București, devenită ulterior AS Metropolitan, echipă cu care a fost campion al României la Under 15 și a ajuns la loturile naționale de juniori ale "Tricolorilor".

De acolo a început ascensiunea sa. Juventus Torino a văzut potențialul în tânărul jucător, iar pe 6 august 2018 a plătit o sumă impresionantă pentru un jucător care avea 16 ani, 2,1 milioane de euro, conform publicației de specialitate Transfermarkt. La acea vreme, se știa de o sumă de transfer de doar 250.000 de euro.

Ajuns în Italia, el a fost legitimat inițial la echipa Under 17 a lui Juventus, iar în primul său sezon s-a lovit de rigorile fotbalului italian. În acel prim sezon, el a câștigat 5 kilograme de masă musculară și a ajuns la o înălțime de 1,91. El a jucat în 20 de meciuri pentru echipa U17 a Bianconerilor.

După doar un an, când avea 17 ani, a trecut la Under 19. Peste încă un sezon, prestațiile sale l-au făcut să avanseze la Under 23. La finalul sezonului 2018/2019, Radu Drăgușin a fost considerat unul dintre jucătorii de top ai Centrului de Juniori Juventus.

Drăgușin a impresionat la Genoa

În toamna lui 2020, el a fost promovat la echipa mare. A prins doar patru meciuri oficiale sub comanda lui Andrea Pirlo, având în vedere că titulari de drept erau veteranii Giorgio Chiellini și Leonardo Bonucci.

Din august 2021, Juve l-a dat cu împrumut la Sampdoria pentru o jumătate de sezon, iar apoi la Salernitana, încă o jumătate de an. Din iulie 2022, Juventus l-a împrumutat pe Drăgușin la Genoa, echipă care avea opțiunea să-l transfere definitiv după un an. A activat clauza în vara lui 2023 și a plătit 5,5 milioane de euro, plus 1,8 milioane drept bonusuri, potrivit publicației Yardbarker. El a jucat în 38 de meciuri la Genoa, în acel sezon.

  • Prima pagină a documentului de transfer din 2023 a fost făcut publică de italienii de la Football Italia.

După ce Drăgușin a ajuns la Tottenham, presa italiană a scos la iveală o potențială clauză pe care Juventus ar avea-o în caz de transfer ulterior. Este vorba de 20% din suma achitată de Tottenham. Asta înseamnă că Juventus ar urma să încaseze între 5 și 6 milioane de euro de la Genoa.

  • Drăgușin a spus că idolul său este Virgil Van Dijk, jucător belgian cu care fundașul român a și fost comparat de presa britanică.

Radu Drăgușin, debutant în Champions League la 18 ani și 9 luni

Radu Drăgușin face parte dintr-o familie de sportivi. Mama sa a fost baschetbalistă de echipă națională, iar tatăl său, voleibalist.

Drăgușin este al doilea dintre cei mai tineri fotbaliști români care au debutat în Champions League. Pe 2 decembrie 2020, când juca la Juventus, fundașul român avea 18 ani, 9 luni și 29 de zile în momentul în care a fost introdus pe teren de Andrea Pirlo, în minutul 69 al meciului cu Dinamo Kiev, câștigat de italieni cu 3-0, în faza grupelor.

Cel mai tânăr debutant român în Champions League rămâne Nicolae Mitea, care avea 18 ani, 6 luni și 28 de zile în 2003, când juca la Ajax.

  • Radu Drăgușin are 12 selecții pentru echipa națională a României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE