Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Lamine Yamal, cel mai tânăr jucător din istorie într-o fază eliminatorie din Champione League. Are clauză de un miliard de euro

Barcelona are o nouă bijuterie în curte, Lamine Yamal. În meciul cu Napoli, din turul optimilor Champions League, puștiul tocmai a bătut un record de precocitate și a devenit cel mai tânăr jucător care evoluează într-un meci din fazele eliminatorii ale acestei competiții, la doar 16 ani și 223 de zile.

El a jucat, în total, în 7 partide în Liga Campionilor, dar abia acum a evoluat într-o fază eliminatorie. În jocul cu Napoli, scor 1-1, Yamal a fost titular și a fost înlocuit de Xavi în minutul 80.

Barcelona cere un miliard de euro pe Lamine Yamal

Cel mai tânăr debutant în Champions League, per total, este Youssoufa Moukoko, care avea 16 ani și 18 zile pe 8 decembrie 2020, când a jucat cu Dortmund într-un meci cu Zenit, conform forului tutelar UEFA.

Yamal este pe locul secund în acest clasament. El avea 16 ani și 68 de zile pe 19 septembrie 2023, într-un meci cu Antwerp.

Yamal este un produs al celebrei academii de fotbal La Masia și joacă fie pe postul de extremă dreapta, fie pe stânga.

Pe 20 august 2023, Yamal a devenit și cel mai tânăr jucător care debutează în La Liga, la 16 ani și 38 de zile, iar pe 8 septembrie 2023, a debutat în naționala Spaniei, la 16 ani și 57 de zile, la partida cu Georgia, câștigată de spanioli cu 7-1. Tot atunci, el a mai devenit și cel mai tânăr marcator din istoria naționalei Spaniei. Aceste ultime două recorduri erau deținute de Gavi, tot de la Barcelona.

La echipa mare a Barcelonei, Lamine Yamal a jucat în 36 de meciuri oficiale, dintre care 35 sunt în acest sezon, în care a și marcat 5 goluri și a dat 7 pase decisive.

În meciul cu Betis din sezonul trecut (4-0), pe 29 aprilie 2023, Xavi l-a folosit pentru prima dată la echipa mare a Barcei, când a devenit cel mai tânăr debutant în prima echipă din istoria catalanilor, la 15 ani, 9 luni și 16 zile.

"Este diferit", a remarcat atunci antrenorul Xavi.

  • Recordul pentru cel mai tânăr debutant din istoria La Liga îi aparține lui Luka Romero, care avea 15 ani și 255 de zile pe 18 noiembrie 2004, când a jucat pentru Mallorca, într-un meci cu Real Madrid.

Lamine Yamal, declarat netransferabil

Barcelona este conștientă de valoarea puștiului, iar în octombrie 2023 i-a stabilit o clauză de reziliere record, de un miliard de euro și i-a prelungit contractul până în iunie 2026, după cum a anunțat clubul. De altfel, Barcelona a stabilit că Lamine Yamal este unul dintre cei patru "jucători netransferabili" pe care îi are.

El mai are o clauză prin care contractul său se schimbă automat când împlinește 18 ani, după cum a susținut clubul, fără să facă alte precizări. În acest moment, el încasează un salariu anual de un milion de dolari, potrivit publicației Sport.

  • Lamine Yamal are o cotă de piață de 60 de milioane de euro, potrivit publicației de specialitate Transfermarkt.

Lamine Yamal Nasraoui Ebana s-a născut în Spania, din tată marocan și mamă din Guinea Ecuatorială. El a ajuns în 2014 la academia Barcelonei. În iulie 2021, el a fost promovat de la grupele de copii ale clubului la Barcelona Under 16, iar peste doar un an, la Barca U19.

Pentru că are origini marocane, el a fost imediat remarcat și de Federația de Fotbal din Maroc, care l-a dorit la echipa națională, însă el apucase deja să joace pentru Spania la nivelul naționalelor U15 și U19.

Lamine Yamal este stângaci și este folosit adesea în banda stângă a atacului, însă antrenorii săi l-au utilizat uneori și pe partea opusă, unde poate să-și pună în valoare șutul cu piciorul stâng, după ce pătrunde în centru.

Yamal are o tehnică sclipitoare, o viteză excelentă și un alt element extrem de importat, tehnică în regim de viteză, ceea ce îl face și un finalizator foarte bun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE