Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Cine este Emmett Shear, noul director executiv interimar al OpenAI

Publicat de: Euronews

OpenAI îl aduce pe fostul șef al Twitch ca director general interimar, la doar câteva zile după ce compania l-a concediat pe cunoscutul său lider Sam Altman, provocând o adevărată agitație în lumea inteligenței artificiale.

Emmett Shear și-a anunțat noul rol luni dimineață într-o postare pe X, fostul Twitter, recunoscând totodată că "procesul și comunicările" în jurul concedierii lui Altman de vineri au fost "gestionate foarte prost" și au afectat încrederea în companie.

Când l-a concediat brusc pe Altman, OpenAI a declarat că o analiză internă a constatat că bărbatul de 38 de ani "nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale" cu consiliul de administrație al companiei. OpenAI nu a oferit mai multe detalii.

Între timp, Microsoft, care a investit miliarde de dolari în compania de inteligență artificială, a declarat luni că îi va aduce pe Altman și pe fostul președinte al OpenAI, Greg Brockman - care a demisionat în semn de protest în urma înlăturării lui Altman - pentru a conduce noua echipă de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale a gigantului tehnologic.

Care este trecutul lui Emmett Shear?

Shear, în vârstă de 40 de ani, este cofondatorul platformei de streaming Twitch, deținută de Amazon, un site de socializare cunoscut mai ales pentru jocuri. Twitch a făcut inițial parte din site-ul de streaming video Justin.tv, care a fost fondat de Shear și alți trei antreprenori din domeniul tehnologiei în 2006, relatează Euronews Next.

Accentul s-a mutat pe jocuri în 2011, o mișcare care a transformat platforma într-un fenomen în creștere și a dat naștere unei pleiade de streameri cunoscuți. Trei ani mai târziu, Amazon a cumpărat compania pentru aproximativ 970 de milioane de dolari (886 de milioane de euro) în numerar.

Shear a părăsit compania în luna martie. El a spus că acest lucru s-a datorat nașterii fiului său, acum în vârstă de 9 luni.

După ce a părăsit Twitch, Shear a devenit partener invitat la Y Combinator, un incubator de startup-uri care a lansat Airbnb, DoorDash și Dropbox.

Atât Altman, cât și Shear se cunosc ca absolvenți din prima promoție de fondatori de startup-uri de la Y Combinator. Altman a ocupat ulterior funcția de președinte al Y Combinator.

În profilul său de pe LinkedIn, Shear spune că a "înființat, dezvoltat și condus companii încă din facultate" și că "nu intenționează să se întoarcă prea curând".

El a absolvit Universitatea Yale în 2005 cu o diplomă de licență în informatică.

Cum a ajuns la OpenAI?

OpenAI își numise inițial vineri directorul de tehnologie, Mira Murati, ca director general interimar. Dar ea părea să fie unul dintre semnatarii unei scrisori care a început să circule luni dimineață - și care a fost semnată de sute de alți angajați ai OpenAI - cerând demisia consiliului de administrație și revenirea lui Altman. The Associated Press nu a putut confirma în mod independent că toate semnăturile au fost ale angajaților OpenAI.

Un purtător de cuvânt de la OpenAI a confirmat că consiliul de administrație a primit scrisoarea, în care se mai spune că acesta a înlocuit-o pe Murati, împotriva intereselor companiei.

În postarea sa de pe X, Shear a scris că a primit un telefon prin care i s-a oferit o "oportunitate unică în viață" de a deveni CEO interimar la OpenAI, cu sediul în San Francisco.

El a spus că conducerea companiei "i-a împărtășit situația" și i-a cerut să preia rolul. El a acceptat rapid.

"Am acceptat acest post pentru că eu cred că OpenAI este una dintre cele mai importante companii care există în prezent", a scris el.

Ce spune Shear despre plecarea lui Altman?

În postarea sa pe X, Shear a spus că a verificat raționamentul din spatele schimbărilor de la OpenAI înainte de a accepta postul.

"Consiliul de administrație nu l-a *înlăturat*pe Sam din cauza unui dezacord specific privind siguranța, raționamentul lor a fost complet diferit de asta", a scris el.

"Nu sunt atât de nebun încât să accept această slujbă fără sprijinul consiliului de administrație pentru comercializarea modelelor noastre minunate", a spus el, referindu-se la instrumentele de inteligență artificială populare ale companiei, precum ChatGPT și generatorul de imagini DALL-E.

"Nu am decât respect pentru ceea ce Sam și întreaga echipă OpenAI au construit", a mai spus el.

"Nu este doar un proiect de cercetare și un produs software incredibil, ci și o companie incredibilă. Mă aflu aici pentru că știu asta și vreau să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-l proteja și a-l dezvolta în continuare".

Ce încearcă să facă Shear?

Shear a spus că vrea să realizeze trei lucruri în următoarele 30 de zile.

Pe lângă angajarea unui investigator independent care va "genera un raport complet" despre ceea ce s-a întâmplat, Shear a spus că vrea să continue să discute cu părțile interesate și să reformeze echipele de conducere și de management ale companiei, având în vedere plecările recente.

După aceea, el a spus că "va conduce schimbări în cadrul organizației - până la și inclusiv împingând puternic pentru schimbări semnificative de guvernanță, dacă este necesar".

"Stabilitatea și succesul OpenAI sunt prea importante pentru a permite ca tulburările să le perturbe în acest fel", a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE