Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Ursula von der Leyen, desemnată oficial candidata PPE la șefia Comisiei Europene

  • Ursula von der Leyen a fost desemnată candidata popularilor europeni pentru un nou mandat la şefia Comisiei Europene.
  • Bucureşti este capitala Europei în aceste zile. Lideri de pe continent vin pentru a participa la Congresul celui mai mare grup politic din Parlamentul European, popularii europeni, din care face parte și PNL.
  • Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost desemnată joi, la Congresul PPE de la Bucureşti candidata popularilor europeni pentru un nou mandat la şefia executivului comunitar.

Citește mai mult despre candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene

Vacanța de Paște 2024. Câte zile libere vor avea elevii și profesorii în vacanța de primăvară

  • Elevii și profesorii vor intra în vacanța de primăvară, la finalul lunii aprilie, când se termină modulul 4 al anului școlar 2023-2024.
  • Vacanța de primăvară începe sâmbătă, 27 aprilie, iar elevii se vor întoarce în bănci miercuri, 8 mai. Perioada de vacanță va cuprinde Paștele ortodox, care este pe 5 mai, însă nu și Paștele catolic, sărbătorit în 2024 pe 31 martie.
  • Pe 8 mai începe și modulul 5, ultimul din anul școlar 2023-2024. Elevii vor intra în vacanța de vară pe 22 iunie 2024. Cei din anii terminali vor termina cursurile mai devreme, pentru a se putea pregăti pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Citește mai mult despre vacanța de Paște din 2024.

Aderarea Ucrainei la UE ar costa blocul comunitar 136 de miliarde de euro. Scenariul în care ucrainenii nu recâștigă teritoriile ocupate

  • Potențiala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar avea un impact cuprins între 110 și 136 de miliarde de euro asupra bugetului pe șapte ani al blocului comunitar, potrivit unui nou raport al think tank-ului Bruegel, citat de Euronews.
  • Această sumă ar reprezenta între 0,10% și 0,13% din produsul intern brut (PIB) al UE.
  • Raportul utilizează regulile și arhitectura din acest moment din bugetul pentru perioada 2021-2027, prin care s-a făcut o proiecție pentru a calcula câți bani ar avea de primit națiunea ucraineană distrusă de război, după ce ar deveni membru.

Citește mai mult despre aderarea Ucrainei la UE.

Cancelarul Austriei: "Nu am nimic cu România!" Nehammer a evitat întrebările presei

  • Aderarea deplină a României la Spațiul Schengen este una dintre mizele principale ale Congresului Partidului Popularilor Europeni.
  • Karl Nehammer, cancelarul austriac, spune, că nu are nimic cu România și chiar că are mulți prieteni români. Imaginile au fost surpinse la Congresul PPE de la Bucuești.
  • Cancelarul Karl Nehammer a transmis că ”sistemul Schengen nu funcționează în prezent”, motiv pentru care ”nu poate fi extins” prin accederea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație.

Citește mai mult despre declarațiile făcute de cancelarul Austriei.

România află vineri dacă plătește despăgubiri în cazul Roșia Montană. Marcel Boloș: ”Urmează să ne formulăm strategia de negociere”

  • Ministrul Finanțelor a anunțat că vineri se va pronunța decizia în cazul Roșia Montană, iar, în funcție de hotărârea instanței, Guvernul va elabora strategia de negociere.
  • De asemenea, Marcel Boloș a recunoscut că ”perspectiva de a schimba decizia este destul de mică”.
  • ”Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrară internațională. Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a explicat Marcel Boloș.

Citește mai mult despre despăgubirile pe care trebuie să le plătească România în cazul Roșia Montnana

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE