Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Tarifele RCA, înghețate încă șase luni, de la 1 ianuarie 2024

  • Pe final de an, șoferii primesc o veste bună: Guvernul prelungește înghețarea tarifele RCA pentru următoarea jumătate de an, la nivelul din luna februarie. Brokerii de asigurări pot adăuga însă o majorare de cel mult 6,8%, adică inflația prognozată pentru mijlocul anului viitor.
  • Măsura se va aplica în cazul polițelor de răspundere civilă auto încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ. Fără această reglementare, ar fi existat riscul unor scumpiri excesive, într-o perioadă în care a crescut brusc cererea din partea șoferilor.
  • În decembrie au expirat nu mai puțin de 900 de mii de polițe RCA încheiate la Euroins, intrată între timp în faliment. Companiile de asigurări s-au plâns însă că înghețarea tarifelor, a treia din acest an, va produce dezechilibre pe piață.

Citește mai mult despre tarifele polițelor de asigurare.

Marcel Ciolacu l-a demis pe cel care i-a respins cererea de revoluționar

  • Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Dodu, secretarul de stat care i-a respins în iunie cererea de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989.
  • După ce i-a fost respinsă cererea, premierul a dat în judecată Secretariatul pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989. Primul termen a fost stabilit pe 11 ianuarie 2024.
  • Decizia privind eliberarea lui Mihai Iulian Dodu din funcția de secretar de stat a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial. Funcția acestuia va fi preluată de de Sever Romulus Stana, detașat temporar în funcția de prefect al Capitalei în 2019 si fost președinte interimar al PSD București.

Citește mai mult despre demisia secretarului de stat care i-a respins lui Ciolacu cererea de revoluționar

Proiect: Structura anului școlar 2024-2025. Când încep cursurile și ce vacanțe vor avea elevii

  • Proiectul privind structura anului școlar 2024 - 2025 a fost pus în consultare pe site-ul Ministerului Educației. În actul normativ, anul școlar va începe la data de 9 septembrie 2024 și să se încheie la 20 iunie 2025.
  • Durata cursurilor din proiect este stabilită la 36 de săptămâni, mai puțin elevii claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, care vir avea diar 34 de săptămâni de curs, anul școlar urmând să se încheie pe 6 iunie 2025.
  • De altfel, pentru clasa a VIII-a, anul școlar ar avea o durată de 35 de săptămâni și se va încheia pe data de 13 iunie 2025.

Citește mai mult despre structura anului școlar 2024-2025.

Președintele Iohannis a promulgat bugetul pe anul 2024

  • Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.
  • Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru 2024.
  • Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB. Bugetele au fost aprobate cinci zile mai târziu de plenul reunit al Parlamentului.

Citește mai mult despre bugetul pe anul 2024.

Victor Ponta, achitat definitiv în dosarul ''Rovinari - Turceni''

  • Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, joi, achitarea fostului premier Victor Ponta şi a fostului senator Dan Şova în dosarul "Rovinari - Turceni", potrivit Agerpres.
  • De asemenea, instanţa a dispus achitarea celorlalţi inculpaţi din dosar: Octavian Laurenţiu Graure (fost director economic al Complexului Energetic Turceni), Laurenţiu Ciurel (fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari) şi Dumitru Cristea (fost director general al Complexului Energetic Turceni).
  • Victor Ponta, Dan Şova, Octavian Laurenţiu Graure şi Laurenţiu Ciurel primiseră decizii de achitare şi la instanţa de fond, în mai 2018.

Citește mai mult despre dosarul ”Rovinari-Turceni”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE