Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 8.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Maia Sandu candidează pentru un nou mandat la președinție. Lidera de la Chișinău cere referendum pentru aderarea la UE

  • Maia Sandu candidează pentru un nou mandat la președinția Republicii Moldova. Lidera de la Chișinău a mai anunțat că cere Parlamentului convocarea unui referendum național pentru ca cetățenii să își exprime opinia privind aderarea la Uniunea Europeană.
  • Referendumul ar urma să aibă loc în toamnă, atunci când ar trebui să fie și alegerile prezidențiale. Consiliul European a decis săptămâna trecută începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
  • Este a treia oară când Maia Sandu candidează la președinția Moldovei, după ce a fost înfrântă de socialistul pro-rus Igor Dodon în 2016 și și-a luat revanșa, într-o victorie răsunătoare contra lui Dodon în 2020.

Citește mai mult despre declarațiile făcute de Maia Sandu

Zilele de sărbători, cele mai poluate din an. Cea mai mare poluare vine din trafic și încălzirea locuințelor

  • Zilele de Crăciun sunt cele mai poluate din an. Și asta nu din cauza saniei lui Moș Crăciun, ci din cauza noastră.
  • Anul acesta însă, sute de copii i-au scris scrisori Moșului, dar și primarilor, prin care îi roagă să facă în așa fel încât aerul să fie mai curat.
  • Sute de copii au scris scrisori Moșului și primarilor prin care îi roagă să reducă poluarea din Capitală. Cei mici sunt cei mai afectați de calitatea slabă a aerului.

Citește mai mult despre motivul poluării de sărbători.

Povestea pomului de Crăciun. De unde a venit obiceiul împodobirii bradului și care sunt tradițiile în lume

  • Istoria pomilor de Crăciun are multe rădăcini, de la utilizarea brazilor veșnici în Egiptul antic și la Roma până la tradițiile germane ale pomilor de Crăciun cu lumânări, care au ajuns în America în anii 1800.
  • Cu mult înainte de apariția creștinismului, plantele și copacii care rămâneau verzi tot anul aveau o semnificație specială pentru oameni în timpul iernii.
  • Astfel, la fel cum noi decorăm casele în timpul sezonului festiv cu pini, molizi și brazi, multe popoare de demult atârnau crengi veșnic verzi deasupra ușilor și ferestrelor, potrivit History. În multe țări se credea că ramurile veșnic verzi ar ține departe vrăjitoarele, fantomele, spiritele rele și bolile.

Citește mai mult despre povestea pomului de Crăciun.

Avertizare ANM: Cod galben şi Cod portocaliu de vânt puternic pentru jumătate din ţară

  • Meteorologii au transmis o atenționare Cod portocaliu de vânt care vizează Carpații Meridionali, valabilă până luni seara.
  • Totodată, Adminitrația Națională de Meteorologie anunță cod galben de vânt duminică, pentru sudul Transilvaniei, vestul şi sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei şi în nord-vestul Moldovei.
  • Potrivit ANM, de duminică seara, începând cu ora 22:00, până luni, la ora 22:00, vântul va prezenta intensificări local în Transilvania şi Maramureş, în nordul Crişanei şi în nord-vestul Moldovei, cu viteze în general de 55 - 65 km/h.

Citește mai mult despre județeleafectate de codurile galbene și portocalii emise de ANM

Două tramvaie s-au ciocnit frontal în București. Trei persoane au fost rănite. Imagini cu momentul impactului

  • Trei persoane au fost rănite ușor și transportate la spital după ce două tramvaie s-au ciocnit în Capitală. Accidentul a avut loc în zona intersecției Lizeanu duminică dimineață, cu puțin timp înainte de ora 06:00.
  • Potrivit centrulului Infotrafic, unul dintre tramvaie a încercat să vireze la stânga fără a-i acorda prioritate celuilalt. Circulația liniilor 1, 10 și 16 în zona Stefan cel Mare și strada Lizeanu a fost blocată timp de mai bine de două ore.
  • Cei doi vatmani răniți ușor au fost transportați la Spitalul Floreasca. O a treia persoană, pasager în unul dintre tramvaie, a fost dus la Spitalul Pantelimon.

Citește mai mult despre accidentul dintre cele două tramvaie

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE