Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, de la orele 7.30 și 20.00, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Ministrul Cătălin Predoiu, despre când poate fi extrădat Cătălin Cherecheș: ”Poate fi între 30 și 45 de zile”

  • Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a declarat că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, poate fi extrădat între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă.
  • Întrebat cât poate dura procedura de extrădare obişnuită, în contextul în care Cătălin Cherecheş a refuzat să fie extrădat pe procedură simplificată, Predoiu a declarat, la Antena 3, că: "Din practica anterioară, undeva între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă. (...) Este vorba despre un mandat european de arestare şi de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare, pentru că în acest caz se practică o procedură care se practică de la instanţă la instanţă. Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiţie sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. Este vorba de o procedură standard de reglementări europene", potrivit Agerpres.
  • Ministrul de Interne a adăugat că instanţa din Bari a avut această abordare deoarece există o lege în vigoare în Italia şi care permite respingerea extrădării din diverse motive.

Citește mai mult despre extrădarea lui Cătălin Cherecheș.

FOTO&VIDEO. Parada de 1 Decembrie din București. Peste 100.000 de români au asistat la defilare, de Ziua Națională a României

  • Peste 100 de mii de oameni au participat la parada militară din Capitală. Aproape 2.500 de militari români, dar și străini din țările membre NATO au defilat în Piața Arcului de Triumf cu cele mai noi elemente de tehnică militară.
  • Este vorba despre tancuri, transportoare blindate, autovehicule militare, lansatoare de rachete Patriot, dar și noi radare mobile abia intrate în dotarea armatei. O dronă Bayraktar cumpărată de Armata Română a fost expusă în Piaţa Arcului de Triumf.
  • Parada militară de 1 Decembrie din București s-a încheiat în jurul orei 12:15. Aproape 100.000 de persoane au asistat la defilarea militarilor sub Arcul de Triumf.

Citește mai mult despre parada militară de 1 Decembrie.

Lista vaccinurilor compensate de la 1 decembrie

  • Începând cu 1 decembrie o serie de vaccinuri vor fi compensate pentru persoanele vulnerabile. Pe listă se află, printre altele, vaccinul împotriva cancerului de col uterin, pneumoniei, meningitei și varicelei.
  • Încrederea românilor sub 35 de ani în vaccinuri a scăzut cu peste 13% după pandemie. Ministerul Sănătății urmărește, astfel, creșterea ratei de vaccinare și a accesului pacientului la servicii de sănătate. România se află pe ultimele locuri în lume la rata de vaccinare, avertizează specialiștii.
  • De gratuitate vor beneficia persoanele din anumite categorii de risc și persoanele cu vărsta de peste 65 ani. De exemplu, pentru vaccinul împtoriva rujeolei, oreionului și rubeolei, persoanele cu transplant medular vor putea beneficia de o compensare de 100%.

Citește mai mult despre lista vaccinurilor compensate.

EXCLUSIV: Occidentul nu mai poate exclude perspectiva unui război de mare intensitate, îndelungat, pe scara largă, ca cel din Ucraina

  • Occidentul va sprijini în continuarea Ucraina – militar, financiar și moral – ca să se apere împotriva agresiunii Rusiei. Recenta reuniune de la Bruxelles a miniștrilor de externe din statele membre NATO a confirmat acest lucru.
  • Există însă temeri legate de capacitatea de rezistență a ucrainenilor – militari și civili – pe perioada iernii. Ritmul operațiunilor militarilor ucraineni care își apără teritoriul s-ar putea încetini în peisajul hibernal.
  • O altă necunoscută o reprezintă evoluția politicii interne din Rusia și capacitatea lui Putin, și a camarilei sale, de a rezista la putere. Toate aceste incertitudini strategice au determinat Occidentul să își conceapă noi scenarii defensive.

Citește mai mult despre perspectiva unui război de mare intensitate.

România, primul meci de Ziua Națională la Campionatul Mondial de Handbal Feminin 2023: componența grupei și programul meciurilor

  • Partida dintre România și Chile a început la ora 19, iar echipa noastră este mare favorită.
  • Asta chiar dacă vedeta formației noastre, Cristina Neagu, se recuperează după o accidentare la genunchi și nu va evolua în această partidă.
  • România este singura națională care a participat la toate cele 26 de ediții ale Campionatului Mondial. Acum, obiectivul este calificarea în sferturi, ceea ce ar permite echipei noastre să partipe, în primăvara anului viitor, la turneul preolimpic pentru calificarea la Paris.

Citește mai mult despre grupa României la Campionatul Mondial de Handbal Feminin 2023

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE