Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

TAS, ultima arenă pentru cazul Simonei Halep. Cum funcționează acest for și cum este el diferit față de un tribunal civil

  • Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne este locul în care, zilele acestea, este judecată suspendarea pentru dopaj pe care Simona Halep a primit-o după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, în 7 octombrie 2022.
  • TAS va da un verdict final în acest litigiu. Simona Halep așteaptă verdictul final.
  • Cea mai importantă decizie din cariera ei ea se află pe masa Tribunalului de Arbitraj Sportiv din Lausanne, o instituție independentă care se ocupă de soluționarea litigiilor din sport.

Află cum funcționează TAS și cum este el diferit față de un tribunal civil.

Legea deepfake, amânată din nou de deputați. Ce sancțiuni vor primi cei care distribuie acest tip de conținut

  • Încă o amânare pentru legea deepfake. Inițiat acum aproape un an, proiectul legislativ care își propune să lupte cu materialele false nu a fost votat deocamdată de Camera Deputaților.
  • Sunt prevăzute amenzi de până la 200 de mii de lei și chiar pedeapsa cu închisoare până la doi ani pentru cei care distribuie deepfake-uri, fără să le semnalizeze ca atare. 
  • Proiectul nu interzice crearea ori distribuirea de materiale realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, ci doar ca producțiile deepfake să fie însoțite de mesajul „Acest material conține ipostaze imaginare”. 

Citește mai multe detalii despre motivul pentru care legea deepfake a fost amânată din nou.

Trenurile CFR nu sunt dotate cu truse de prim ajutor. Cum a reușit o asistentă să salveze viața unui călător fără echipament de specialitate

  • Un călător care a suferit o criză de epilepsie în tren a fost salvat de o asistentă care era întâmplător în acel vagon.
  • Trusele medicale, deși sunt necesare în cazuri de urgență, nu există în trenuri, iar controlorii de bilete nu sunt specializați pentru a interveni în astfel de situații.
  • Bătrânul a avut noroc, dar întâmplarea scoate din nou la iveală lipsurile CFR. Reprezentanții instituției spun că o astfel de trusă nu ajută într-o situație de viață și de moarte.

Vezi de ce trenurile CFR nu sunt dotate cu truse de prim ajutor.

Antonio Guterres avertizează că lumea se îndreaptă spre haos: Situația de astăzi, mai periculoasă decât cea din timpul Războiului Rece

  • În cadrul prezentării priorităţilor sale pe anul curent în faţa Adunării Generale a ONU, secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a afirmat că omenirea se îndreaptă spre haos.
  • Guterres şi-a exprimat regretul pentru disensiunilor fără precedent din Consiliul de Securitate, care nu reuşeşte să reacţioneze la "conflictele îngrozitoare" tot mai numeroase.
  • Necesităţile umanitare mondiale au ajuns la un nivel record, din Gaza până în Ucraina, din Sudan până în Republica Centrafricană, din Yemen până în Myanmar, însă - a observat cel mai înalt reprezentant al ONU - finanţarea nu ţine pasul.

Vezi argumentele prin care Antonio Guterres susține că lumea se îndreaptă spre haos.

Protestele fermierilor bulgari au blocat vămile din România. Punctele Calafat, Giurgiu, Negru Vodă și Vama Veche, blocate aproape trei ore

  • Vămile de la granița cu Bulgaria au fost blocate și miercuri din cauza protestelor fermierilor din Bulgaria.
  • Prin punctele de trecere a frontierei din Calafat, Giurgiu, Vama Veche și Negru Vodă șoferii nu au putut nici să intre, nici să iasă din țară, timp de mai multe ore.
  • În vreme ce unii șoferi i-au înțeles pe agricultori, alții s-au plâns că protestul înseamnă timp pierdut pentru ei.

Citește mai mult detalii despre protestele fermierilor bulgari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE