Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trenurile CFR nu sunt dotate cu truse de prim ajutor. Cum a reușit o asistentă să salveze viața unui călător fără echipament de specialitate

Un călător care a suferit o criză de epilepsie în tren a fost salvat de o asistentă care era întâmplător în acel vagon. Trusele medicale, deși sunt necesare în cazuri de urgență, nu există în trenuri, iar controlorii de bilete nu sunt specializați pentru a interveni în astfel de situații. Bătrânul a avut noroc, dar întâmplarea scoate din nou la iveală lipsurile CFR. Reprezentanții instituției spun că o astfel de trusă nu ajută într-o situație de viață și de moarte.

Pasagerul de 65 de ani a suferit o criză de epilepsie în trenul care meargea din București la Iași. O asistentă medicală, care lucrează în Italia, i-a acordat primul ajutor și a reusit să-l stabilizeze.  Femeia și-a pierdut de curând tatăl, pentru că ambulanța nu a ajuns la timp, și s-a temut că omul din tren va avea aceeași soartă dacă ea nu intervine.

Daniela Olariu, asistentă medicală în Italia: ”Eu l-am descoperit, l-am pus în poziția pentru masaj, am desfăcut geaca și ce avea pe dumnealui, dar îmi trebuia o foarfecă. Am cerut o trusă de prim-ajutor să pot interveni să încep masajul. Mi s-a spus că nu există o trusă în tot trenul, nu există foarfecă, mănuși.”

Conductorul nu a vrut să oprească trenul, deși era necesar

Potrivit regulamentului de transport feroviar, conductorul trenului sună la 112 și oprește în următoarea stație, sau chiar în câmp, unde este așteptat echipajul de ambulanță care să acorde îngrijiri medicale. Călătorii spun că trenul a oprit în Crasna, cea mai apropiată gară, după ce ei au insistat să oprească.

Până a ajuns ambulanța, câțiva călători au încercat să găsească o trusă de prim-ajutor.

Flavius, călător: ”O astfel de trusă poate să ajute în diferite situații, niciodată nu știi când ai nevoie și de-asta este foarte importantă să o ai. Controlorul a acționat, a încercat să ia aparte la acțiunea omului, a fost unul dintre domnii care a vorbit la salvare.”

Reprezentanții CFR spun că o trusă medicală nu ar fi fost de niciun ajutor

În cele din urmă, bărbatul a fost preluat de un echipaj de medici  și transportat la spital. Reprezentanții CFR spun că o trusă medicală nu ar fi fost de niciun ajutor într-o astfel de situație.

Ada Meseșan, purtător de cuvânt CFR Călători: ”O trusă conține rivanol, spirt, fașe, ce faci cu ele? Deci sunt niște chestii necesare dacă cumva te tai la un deget sau lucruri banale pe care și le poate rezolva orice călător. Aici nu poate să intervină decât un cadru de specialitate, pentru că altfel, dacă se face o intervenție benevolă din partea cuiva, a unui călător, sau a conducătorului de tren, Doamne ferește, ceea ce nu se întâmplă, poți să produci o problemă mai serioasă decât cea de care călătorul suferă pe moment.”

În Marea Britanie, unde lucrurile se mișcă mai rapid decât în România, trenurile sunt dotate cu truse de prim-ajutor și defibrilatoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE