Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii, ținte ale abuzurilor online. Un copil din patru nu le spune părinților că este hărțuit online

Grooming-ul în mediul online este un fenomen tot mai prezent, iar părinții sunt îngrijorați. 70% dintre respondenții unei cercetări Salvați Copiii se tem că fiul sau fiica lor va fi abordat online de străini. Grooming-ul apare când un adult dezvoltă o relație emoțională cu un minor prin manipulare, cu scopul de a-l exploata.

Manolache Nicoleta Gabriela, voluntar Salvați Copiii: ”Am fost abordată la vârsta de 14 ani de un adult de 27. În perioada aceea eram o persoană destul de vulnerabilă și introvertită, petreceam foarte mult timp pe internet. Era cumva singurul meu prieten, așa că am clădit o relație destul de strânsă.”

Nicoleta și Alexandra sunt două victime ale fenomenului de grooming online, devenite voluntare la Salvați Copiii. La momentul respectiv, nu au vorbit cu părinții despre ce se întâmpla. Motivele: frica și rușinea.

Vasile Adina Alexandra, voluntar Salvați Copiii: ”Eu îi ascundeam mamei chestia asta. Ea îmi verifica deseori telefonul, dar nu știu cum reușeam chiar nu știu cum reușeam să ascund conversațiile.”

La doar 12 ani, Alexandra a fost abordată online de un bărbat de 30 de ani. Au vorbit pentru o perioadă lungă de timp, dar a ales să nu denunțe abuzul. 

Vasile Adina Alexandra, voluntar Salvați Copiii: ”Deși eu vedeam chestia ca pe o amiciție, la un moment dat, persoana aceea a început să-mi trimită poze. A început să-mi dea mesaje cu mai multă tentă sexuală. Știam că e greșit, dar eu nu îi răspundeam, din fericire. Și nici nu i-a trimis poze cu mine vreodată.”

Cum pot fi ajutaţi copii care ajung victimele hărțuirii online

Dacă un copil cade pradă grooming-ului, nu trebuie sub nicio formă să fie certat sau pedepsit, avertizează psihologii. Asta i-ar putea provoca anxietate, sentimente de vină și l-ar putea determina să nu mai comunice cu părintele. 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Organizația Salvați Copiii: ”Educația este baza. Educația copiilor, părinților, profesorilor în a depista și a cunoaște zona aceasta a internetului și a riscurilor și comunicarea, comunicarea adult – copil, comunicarea deschisă, încurajarea copilului de a vorbi despre experiențele lui pe internet și cu cine se întâlnește acolo.”

Și autoritățile insistă că părinții ar trebui să comunice deschis cu copiii lor și să anunțe poliția dacă identifică un abuz.  De altfel, FBI a colaborat cu autoritățile române în repetate rânduri pentru a rezolva cazuri de exploatare a minorilor pe internet.

Erik Urban, reprezentant al Biroului Federal de Investigații: ”România este parte din rețeaua FBI de oprire a exploatării copiilor din 2010. Avem relații foarte bune cu Poliția Română și DIICOT în combaterea criminalității.”

Dintre cei aproape două mii de părinți chestionați de Salvați Copiii, unul din zece afirmă că s-a întâmplat ca fiul sau fiica lor să aibă o experiență negativă pe internet. Totuși, un sfert dintre copiii care au parte de incidente neplăcute online nu-și anunță părinții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE