Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Financial Times: Rușii au spionat toată Europa din Austria. Kremlinul a avut acces din Viena la sistemul Schengen și la un computer NATO

  • Jan Marsalek, directorul executiv fugar al Wirecard, este acuzat că a colaborat cu funcționari corupți din serviciile de informații austriece pentru a spiona cetățeni europeni, inclusiv prin intermediul bazei de date Schengen, potrivit Financial Times.
  • De asemenea, se presupune că a fost implicat în planificarea unor spargeri și asasinate comise de echipe de elită rusești.
  • Marsalek a reușit să obțină o mașină de criptografie avansată de la un guvern al NATO și să transmită ilegal la Moscova conținutul telefoanelor furate de la înalți funcționari publici austrieci.

Citește mai mult despre situația tensionată din Austria.

Europa crește cheltuielile de apărare. Norvegia, investiție istorică pentru finanțarea armatei

  • Norvegia a anunțat o creștere istorică a bugetului de apărare pe fondul creșterii risculurilor de securitate în regiune.
  • Aproape 52 de miliarde de euro vor fi oferiți suplimentar armatei în următori 12 ani. Recent și Germania, cea mai mare economie europeană, dar și alte state, au anunțat creșterea finanțărilor pentru armată.
  • Schimbarea de atitudine, în ceea ce privește investițiile în apărare, vine în condițiile în care Rusia nu renunță la războiul declanșat în Ucraina.

Citește mai mult despre efortul Europei de a crește cheltuielile de apărare.

Tot mai mulți bogați ai lumii vor buncăre de lux. Cum arată sanctuarele de lux care pornesc de la cel puțin 7 milioane de euro

  • "Angoasa existențială" legată de amenințarea unui conflict global a determinat un număr tot mai mare de persoane să investească în buncăre pentru apocalipsă.
  • Este un buncăr de lux o investiție bună de cel puțin 7 milioane de euro, având în vedere contextul geopolitic actual în 2024? Cei foarte bogați par să creadă că da.
  • Oppidum Bunkers, o companie de dezvoltare de buncăre de lux cu sediul în Elveția, spune că în ultimele luni a existat o "creștere constantă" a numărului de cereri de informații despre produsele sale.

Citește mai mult despre buncărele de lux.

Dunărea, sufocată de peste 150 de kilograme de plastic, în fiecare zi. Plasticul purtat de fluviu e cât încărcătura a 25 de tiruri

  • Devenim tot mai neglijenți cu natura, iar datele sunt îngrijorătoare. În fiecare zi ajung în Dunăre peste 150 de kilograme de plastic.
  • Ca volum total, plasticul purtat de apele fluviului ar putea reprezenta încărcătura a 25 de TIR-uri. Datele reies din cel mai recent studiu al asociației „Mai mult verde”.
  • Studiul a fost realizat pe parcursul a cinci sezoane, adică tot anul 2022 și începutul anului 2023 și s-au analizat probe colectate din 3 locuri de pe Dunăre: înainte de Porțile de Fier la intrarea în țară, apoi la Gruia, destul de aproape de Craiova și la Isaccea, adică după întâlnirea dintre Dunăre și ultimul său mare afluent, Prutul.

Citește mai mult despre poluarea Dunării.

Campanie electorală fără reguli. Candidații se întrec în pre-campanie în afișe și corturi de strâns semnături

  • Capitala este împânzită de afișe și corturi unde se adună semnături pentru candidații la alegerile locale și europarlamentare.
  • Chiar și în căsuțele poștale au apărut pliante cu promisiuni electorale. Toate acestea însă vor fi strict reglementate, odată cu începerea oficială a campaniei electorale.
  • Scările de bloc sunt pline de astfel de pliante, chiar dacă mai e o lună înainte de începerea campaniei.

Citește mai mult despre campania electorală fără reguli

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE