Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Avioane militare controlate de inteligența artificială, miza SUA pentru a controla spațiul aerian

  • Aviația Statelor Unite investește într-o flotă de peste 1.000 de drone operate în mod autonom. În această primăvară, Frank Kendall, secretarul american al Forţelor Aeriene, vrea să urce la bordul unui astfel de avion de război, controlat de inteligența artificială, pentru a testa noua tehnologie.
  • Frank Kendall a afirmat, marți, în timpul unei audieri în fața senatorilor pe tema bugetului Forțelor Aeriene în 2025, că va intra în carlinga unuia dintre avioanele F-16 pe care serviciul le-a transformat pentru a zbura precum o dronă. Oficialul vrea să afle cum funcționează un astfel de aparat de zbor.
  • "Voi fi însoțit de un pilot care va urmări, ca și mine, cum funcționează tehnologia autonomă. Să sperăm că atât el, cât și eu nu vom fi nevoiți să pilotăm avionul", le-a spus Kendall membrilor comisiei de Apărare din cadrul Senatului american, potrivit The Associated Press.

Citește mai mult despre avioanele militare controlate de inteligența artificială

Ciolacu îl compară pe Piedone cu Cîrstoiu: "După ce trece fumul de la grătare, ce program rămâne în urmă? / Cîrstoiu e și bogat"

  • Pe 18 martie, Cătălin Cîrstoiu a fost desemnat candidatul ales de alianța PSD/PNL pentru a candida la Primăria București. Însă medicul va trebui să lupte nu doar cu actualul primar, Nicușor Dan, care este văzut ca favorit, ci și cu Cristian Popescu Piedone, nimeni altul decât aactualul edil al sectorului 5.
  • Înainte de desemnarea lui Cîrstoiu, se zvonea posibilitatea ca PSD să-l susțină pe Piedone, însă Marcel Ciolacu a infirmat acel zvon. Ba mai mult, în toată această perioadă, liderul PSD a ținut să sublineze că nici nu se pune problema de așa ceva.
  • Marcel Ciolacu a continuat să-l ia peste picior pe Piedone, în ceea ce privește candidatura sa la Primăria Generală a Bucureștiului.

Citește mai mult despre declarațiile făcute de Marcel Ciolacu la adresa lui Piedone

La spitalul din Târgu Cărbunești, 99% din buget se duce pe salarii. Unitatea medicală are datorii de peste un milion de euro

  • Managerul spitalului din Târgu Cărbunești ia în calcul să-și dea demisia. Declarația lui vine după ce a anunțat că unitatea medicală pe care o conduce este aproape de „faliment”, pentru că peste 90 la sută din buget merge către salarii.
  • Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, l-a criticat pe manager pentru modul în care gestionează situația.
  • Managerul Spitalului din Târgu Cărbunești, Gorj, a revenit asupra declarației prin care anunța că unitatea medicală pe care o conduce ar fi aproape de faliment.

Citește mai mult despre situația de la Spitalul din Târgu Cărbunești

Vlad Pascu, primele declarații după accidentul din 2 Mai. Din arest, tânărul spune că are remușcări

  • Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața, a făcut primele declarații publice de la momentul tragediei.
  • Tânărul spune că ar da orice ca să poată da timpul înapoi și să își construiască o altă viață. În schimb, părinții celor două victime susțin că totul ar fi doar o strategie de imagine, menită să convingă instanța de judecată să îi aplice lui Pascu o pedeapsă mai blândă.
  • Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai: ”Aș da orice ca să pot să dau timpul înapoi, să pot să fac lucrurile cu totul diferit.

Citește mai mult despre declarațiile făcute de Vlad Pascu

Noi modificări aduse Codului Silvic. Statul își va asuma împădurirea terenurilor abandonate de proprietar

  • Dezbaterea asupra noului Cod Silvic din România este în plină desfășurare, cu partidele politice și organizațiile neguvernamentale (ONG-uri).
  • Potrivit informațiilor, partidele au la dispoziție până joi la ora 12:00 pentru a înainta noi amendamente, care vor fi discutate în săptămânile următoare în Senat.
  • Votul a fost amânat deoarece senatorii doresc să ofere posibilitatea organizațiilor neguvernamentale de a contribui cu propuneri, pentru ca dezbaterea să fie cuprinzătoare. Amendamentele urmează să fie discutate în săptămâna următoare, iar proiectul ar putea fi trimis pentru vot în plenul Senatului săptămâna viitoare.

Citește mai mult despre modificările aduse la Codul Silvic

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE