Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Ciclonul-bombă” din Statele Unite a lăsat ravagii în urma sa. Mărturiile unui român din New York

Cel puțin 60 de oameni și-au pierdut viața, până acum, în Statele Unite, din cauza furtunii masive de zăpadă. Cea mai gravă situație este în statul New York, unde numărul deceselor a ajuns la 29. Multe victime au murit de frig după ce mașinile în care se aflau au rămas împotmolite. În unele zone, stratul de zăpadă atinge 40 de centimetri, iar drumurile au devnit impracticabile. Au fost cazuri în care și echipajele de deszăpezire au rămas blocate în nămeți. Fenomenul extrem a lăsat fără electricitate sute de mii de oameni și a dus la anularea a zeci de mii de zboruri.

Matei Puiu, un român stabilit la New York, a vorbit la Euronews România despre furtuna de zăpadă din Statele Unite.

„Eu sunt stabilit în New York și zăpada e destul de mare. Au fost fenomene neobișnuite, cu frig extrem, vânt foarte mare care a adus temperaturi record atât în New York, în oraș, cât și în vestul statului New York. Acolo au fost probleme cu 40-50 de morți. Problema a fost vântul care a dus la temperaturi de -36 grade Celsius. Autoritățile au fost destul de pregătite, dar a fost un frig polar neobișnuit pentru State.

În Buffalo au fost cele mai mari probleme, a fost și zăpadă foarte mare, de un metru și jumătate, doi, viscolită. Au fost și victime găsite în mașini după ceva timp. Am auzit de probleme în diverse spitale. În zona New York-ului nu au fost probleme majore pentru că acolo infrastructura e foarte puternică și autoritățile au fost foarte pregătite.

Acum vremea a început să se încălzească. În Vermont sunt -15 grade, în New York la fel. Însă se mai așteaptă valuri de frig în această iarnă. Sărbătorile de Crăciun au fost date peste cap. Au fost mii de zboruri anulate în zona New York, în zona Chicago. Au fost multe întârzieri, multe șosele închise. În multe zone curentul a fost întrerupt. Autoritățile de regulă anunță cu 48 de ore înainte că aceste lucruri este foarte posibil să se întâmple. Deci populația se pregătește”, a povestit Matei Puiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE