Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cerșetorii din centrul Brașovului îi deranjează pe turiști și pe comercianți. Autoritățile le cer vizitatorilor să nu le mai dea bani nevoiașilor

Autoritățile din Brașov și patronii restaurantelor din centrul orașului le cer turiștilor să nu mai dea bani cerșetorilor. Deși Poliția Locală îi amendează, aceștia se întorc în scurt timp printre turiști. Brașovul este unul dintre cele mai vizitate orașe din România în 2023, conform statisticilor.

Acesta este peisajul zilnic de care turiștii se lovesc atunci când vizitează Brașovul, dar mai ales atunci când vor să ia masa la una dintre terasele din centrul istoric al orașului.

Turist: Este destul de deranjant, dar ne-am familiarizat cu ei, e ceva normal deja de ani de zile. Le dau bani. Știu că greșesc, dar le dau. E cea mai scurtă variantă de a scăpa de ei.

Turist: De fiecare data când am avut ocazia, dacă am considerat că au nevoie, i-am ajutat.

Turist: Eu de fel sunt puțin mai sensibilă, când este vorba de oamenii de genul și, dacă pot ,ajut, mai ales dacă văd un copil mai mic, care îmi spune că are frați, că vrea ceva, dacă îl pot ajuta.

Patronii restaurantelor le cer autorităților să ia măsuri față de cerșetorii care agasează clienții. Primăria face un apel.

Daniela Ion – purtător de cuvânt Primăria Brașov: Facem un apel către cetățenii Brașovului și către turiștii care tranzitează și vizitează centrul istoric în special, să nu mai dea bani cerșetorilor pentru că astfel nu fac decât să încurajeze acest fenomen și cerșetorii vor prefera să rămână în continuare în stradă, să ceară ajutorul celor care trec pe lângă ei, decât să își caute un loc de muncă.

Horia Huluban - președintele Asociației Comercianților din Piața Sfatului: Cerșetorii sunt o problemă de foarte mulți ani de zile, deranjează pe toată lumea. Și pe clienți, și pe noi și încercăm să îi alungăm. Vin, caută, se uită, studiază toate zonele cu terase și când găsesc o portiță, sau, când poliția locală nu e pe fază, ei automat se duc la masă.

Echipa Euronews a solicitat un punct de vedere către Poliția Locală Brașov, dar fără succes. Conform unui comunicat de presă, în primele șase luni din 2023 au fost amendați 76 de cerșetori în centrul orașului. Cu toate acestea, cerșetorii revin zi de zi.

În cele câteva ore pe care le-a petrecut în Piața Sfatului și în zona istorică a orașului, jurnalistul Euronews Alex Ichim nu a văzut nici măcar o patrulă de Poliție Locală care să verifice zona. Mai mult decât atât, punctul fix pe care polițiștii locali îl aveau lângă Casa Sfatului a fost desființat.

Cristian Macedonschi – președinte Asociația de Dezvoltare Turistică din județul Brașov: Trebuie să rezolvăm treaba aceasta împreună cu operatorii, cu primăria și cu Poliția Locală, să găsim soluția cea mai bună și patrulele de polițiști să vină aici să îi amendeze pe cei care cerșesc. Va trebui să fie o secție de poliție aici în centrul istoric, cât mai aproape de ceea ce se întâmplă turistic și să fie non-stop aici.

Județul Brașov a fost vizitat de peste 667.000 de turiști în primele șase luni ale anului, cu aproape 12 procente mai mult față de 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE