Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paradoxul Ghimbav: în cel mai bogat oraș din România nu există nici creșă, nici policlinică

Orașul Ghimbav din Brașov este în fruntea clasamentului celor mai bogate orașe din țară. Cu un parc industrial ce a atras companii de renume mondial, PIB pe cap de locuitor în Ghimbav depășește 115.000 de euro pe an.

Cu toate acestea, comunitatea nu beneficiază încă de o creșă, un azil pentru bătrâni sau o policlinică.

Aproape de Brașov și de infrastructura de transport majoră, Ghimbav a devenit rapid un magnet pentru investitori, iar asta a propulsat orașul cu o populație de 7.000 de locuitori în fruntea clasamentului celor mai bogate orașe din România.

Conform unui top realizat recent, această localitate din Brașov este pe prima poziție, cu un PIB pe cap de locuitor estimat la peste 115.000 de euro. Următoarele locuri în top sunt ocupate de orașe precum Mioveni și Otopeni. Bucureștiul și Cluj-Napoca încheie TOP 10.

Cu ce se laudă primarul Ghimbavului

Pentru anul 2023, orașul Ghimbav are la dispoziție un buget de peste 66 de milioane de lei. Aproape 40 de milioane de lei sunt doar din impozitele pe salarii.

Ionel Fliundra, primar Ghimbav: „Avem un parc industrial mare unde activează peste 15 societăți mari care aduc un aport consistent orașului Ghimbav prin numărul de angajați și pot spune că sunt de renume mondial aceste societăți și, ca să fac o paranteză, nu există un automobil german construit fără să aibă o piesă făcută la Ghimbav”.

În micul oraș brașovean lucrează peste 10.000 de oameni. Mulți dintre ei vin din localități învecinate și chiar din Brașov.

Cu toate acestea, Ghimbav suferă la capitolul servicii esențiale pentru populație, precum o creșă, un azil pentru bătrâni sau o policlinică. Iată ce spun localnicii.

„În orice loc ar trebui anumite lucruri esențiale pentru copii pentru că după cum bine vedeți sunt foarte mulți copii aici și e necesar pentru ca lucrurile acestea utile să fie pentru populația care locuiește aici”.

Reporter: Știți că locuiți în cel mai bogat oraș din România? Simțiți asta?

„Nu simțim. Nu, că nu se vede și nu se cunoaște”.

„Dacă ar fi o policlinică să se facă, ar fi super bine și medici să fie mai mulți”.

„Trebuie să fie o policlinică, o creșă, un spital ceva…”

Reporter: Unde merg oamenii dacă nu au acum o policlinică?

„Ori la Codlea, ori în Brașov”.

De altfel, orașul Ghimbav nu avea policlinică nici în anul 2018 atunci când autoritățile locale au decis să aloce aproximativ un million de euro pentru construcția unei biserici care are acoperișul poleit cu aur.

Primăria Ghimbav are în derulare proiecte de peste 160.000 de lei, iar în următorii ani sunt prevăzute lucrări importante pentru comunitate.

Localnicii din Ghimbav își vor putea duce copiii la o creșă modernă chiar din această toamnă. În următorii doi ani vor fi disponibile și alte servicii precum o sală de sport cu centru SPA, un campus școlar, dar și o policlinică. De anul acesta un aport important la bugetul local al orașului Ghimbav îl va avea și Aeroportul Internațional, dar și alte trei mari companii care urmează să își desfășoare activitatea acolo.

Cele mai bogate orașe din România în 2023

1.  Ghimbav

2.  Mioveni

3.  Otopeni

...

9. București

10. Cluj-Napoca

Sursa: Urbanize Hub

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE