Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrul istoric al Odesei, distrus de bombardamente. UNESCO va cere finanțări urgente pentru protejarea patrimoniului

Bombardamentele Rusiei asupra Odesei au provocat pagube importante în centrul istoric al orașului, aflat pe lista patrimoniului cultural mondial. Este concluzia unei echipe de experți UNESCO. Aceasta a examinat peste 50 de clădiri istorice avariate. Odesa, cel mai mare port maritim al Ucrainei, a devenit , în ultima perioadă, una din principalele ținte ale Rusiei.  

Potrivit experților UNESCO, distrugerile provocate de bombardamente sunt mult mai mari decât s-a estimat inițial.  Printre monumentele afectate se numără Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Muzeul de Literatură și Casa Oamenilor de Știință.

Chiara Dezzi Bardeschi, director UNESCO în Ucraina: ”După această vizită reiese clar că amploarea impactului asupra centrului istoric al orașului este mai mare decât se aștepta inițial.”

Un raport detaliat al distrugerilor din centrul istoric al Odesei va fi publicat în luna decembrie. Între timp, UNESCO va solicita o ”finanțare urgentă”  pentru o mai bună protecție a cartierelor istorice. Anul trecut, după invazia rusă în Ucraina, UNESCO a inclus centrul istoric al orașului Odesa pe lista patrimoniului mondial în pericol. 

UNESCO a adăugat centrul istoric al orașului Odesa din Ucraina pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Această decizie conferă un statut special de protecție împotriva potențialelor daune cauzate de invazia rusă în curs. În aceeași listă de situri vulnerabile din Patrimoniul Mondial în Pericol, UNESCO a inclus și Târgul Internațional Rachid Karami (Rachid Karami International Fair - RKIF) din Liban, o creație proiectată de celebrul arhitect brazilian Oscar Niemeyer, precum și principalele monumente asociate regatului antic Saba din Yemen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE