Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Centrul istoric al oraşului ucrainean Odesa, inclus pe lista Patrimoniului mondial în pericol

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a aprobat miercuri includerea centrului istoric al oraşului Odesa, oraş-port din Ucraina, pe lista Patrimoniului mondial în pericol, dobândind astfel un statut special de protecţie împotriva daunelor provocate de invazia rusă, transmite EFE.

Pe lista siturilor incluse în Patrimoniul mondial în pericol întocmită de UNESCO au fost incluse, de asemenea, Târgul Internaţional Rachid Karami (Rachid Karami International Fair -RKIF) din Liban, proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer, dar şi principalele monumente din timpul regatului antic Saba din Yemen.

Decizia a fost adoptată de Comitetul Patrimonului Mondial UNESCO, reunit miercuri la Paris într-o sesiune extraordinară în care au fost examinate cele trei candidaturi, în cadrul unei proceduri de urgenţă aplicată în cazul siturilor de interes excepţional, considerate ameninţate.

De la începutul războiului din Ucraina, potrivit UNESCO un total de 236 de situri culturale, inclusiv muzee, monumente, biblioteci și situri religioase, au suferit pagube până la data de 11 ianuarie a acestui an.

Un grup de specialiști încearcă să reconstituie digital aceste construcții. Ei folosesc tehnologii dintre cele mai avansate și încearcă să salveze patrimoniul cultural al Ucrainei.

Ideea este că, prin scanarea 3D a monumentelor orașului în cele mai mici detalii, tehnicienii pot crea modele digitale de înaltă fidelitate care pot ajuta la restaurarea lor în cazul în care acestea ar fi supuse bombardamentelor.

Distribuie

Taguri