Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum încearcă un grup de specialiști să reconstituie clădirile istorice din Ucraina, distruse în urma războiului

Publicat de: Euronews

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat, pe lângă pierderile de vieți, și distrugerea unor importante clădiri istorice. Un grup de specialiști încearcă să reconstituie digital aceste construcții. Ei folosesc tehnologii dintre cele mai avansate și încearcă să salveze patrimoniul cultural al Ucrainei.

Multe dintre monumentele istorice ale Ucrainei au fost distruse în cele trei luni care au trecut de la începutul războiului. Acum experții încearcă să reconstituie imaginile acestora. Ei folosesc tehnologie de ultimă oră și scanări 3D.

Specialiștii folosesc tehnologie de ultimă oră și scanări 3D

Inginerul francez Emmanuel Durand este specialist în colectarea de date 3D și ajută arhitecții ucraineni și experți în construcții istorice să înregistreze clădiri din Kiev, Liov, Cernigov și Harkov.

Emmanuel Durand, voluntar, inginer francez: „Scannerul înregistrează 500.000 de puncte pe secundă. Numai pe această stație, de exemplu, vom avea vreo 10 milioane de puncte, apoi vom schimba stațiile, vom ocoli clădirea și apoi toate acestea vor fi adunate pe un computer, ca piesele unui puzzle, dar în 3D.”

Kateryna Kuplytska, arhitect, membru al organismului care documentează siturile de patrimoniu deteriorate: „Sunt 500 de clădiri în Harkov, care urmează să fie listate ca patrimoniu arhitectural, majoritatea fiind concentrate într-o zonă istorică centrală, care a fost distrusă de obuze și bombardamente.”

Unii critici sugerează că această inițiativă este inutilă

Unii critici sugerează că această inițiativă este inutilă, atâta vreme cât războiul continuă și în fiecare zi mor oameni, însă experții implicați în acest proiect nu sunt de acord cu acești critici. Ei susțin că nu este totul pierdut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE